Начало Избрани Зайдл: Въпросът с носенето на бижута не се обсъжда в други шампионати

Зайдл: Въпросът с носенето на бижута не се обсъжда в други шампионати

1585
0
Андреас Зайдл
Андреас Зайдл, снимка Макларън

Шефът на Макларън в F1 Андреас Зайдл смята, че неотдавнашното решение на ФИА да ограничи носенето на бижута от пилотите е спор, който е прекалено раздухван от медиите.

Малко преди уикенда за Гран при на Австралия миналия месец, състезателният директор на Формула 1 Нилс Витик напомни на пилотите за един привидно забравен регламент в Международния спортен кодекс на ФИА. Той забранява на пилотите да носят бижута по време на състезателен уикенд. Това се случва поради съображения за безопасността на състезателите от световния шампионат.

В Маями ФИА предостави на отборите от Формула 1 изменение на формуляра за проверка. В него се посочва, че проверките на забранени бижута и бельо вече ще бъдат част от официалния процес по време на състезателните уикенди.

Няколко пилоти, сред които и Люис Хамилтън, разкритикуваха решението на ФИА. Британецът носи бижута, откакто се състезава във Формула 1.  Пилотът на Мерцедес заяви, че ФИА „има по-важна работа за вършене.“

Седемкратният световен шампион получи отсрочка до Гран при на Монако. Дотогава той трябва да е премахнал всички бижута и пиърсинги от своето тяло.

Зайдл смята, че спорът е бил „прекалено раздухан“ както от страна на пилотите, така и от медиите.

„В края на краищата това е правило, което е в сила от много, много години“, казва Зайдл.

„Въпросът с носенето на бижута не се обсъжда в други шампионати. Ако не обичате да сваляте украшенията си или не искате да обличате огнеупорното бельо, просто не карате. Това е съвсем просто и лесно.“

„От ФИА отново предложиха диалог за всякакви ситуации. В някои от тях може да е малко по-трудно да се свалят дадени украшения.“

„Ние искам точно това. Виждаме, че е възможен открит диалог, за да се намерят правилните решения.“

Оценявайки работата на новите състезателни директори Нилс Витик и Едуардо Фритас, Зайдл смята, че това е биломного добро началоза новата конфигурация на спорта.

Не искам да правя сравнения с миналото. От наша гледна точка бяхме много доволни от обмена или работните взаимоотношения, които имахме и с предишните състави на ФИА, каза шефът на Макларън.

„От моя гледна точка, новата структура с Нилс и Едуардо имаше много добър старт в тази нова ера на Формула 1.“

Нилс е доста прям по отношение на това да следи за спазването на правилата. Освен това той е доста безпристрастен по отношение на това, което очаква. Лично на мен ми харесва това качество.“

В същото време той винаги е на разположение за диалог и конструктивен принос. Като гледам как преминаха първите състезания, мисля, че сме на добро място“, завърши Андреас Зайдл.