Начало Рали Заради бюджета си Солберг трябва много да внимава с колата

Заради бюджета си Солберг трябва много да внимава с колата

42
0

Ограниченият бюджет на Петер Солберг го лишава от възможността да поема рискове и според него това е причината все още да не е спечелил старт от WRC този сезон.

Норвежецът, който в момента се състезава не за някой от големите заводски отбори, а за частния си тим, призна, че трябва да бъде особено внимателен с колата си. След рали Турция Петер се придвижи до второто място в класирането за шампионата. Въпреки това той е на цели 40 точки разлика от лидера Себастиен Льоб. Според Солберг причина за това е необходимостта от добре премерена стратегия и съхраняване на автомобила.

„Разбира се, че можем да бъде по-бързи, но в някои етапи губя време, защото трябва да внимавам за колата – призна Солберг. – От пилотска гледна точка настоящият ми подход към надпреварите е по-обмислен. Преди няколко години през цялото време карах на пълна газ като абсолютен маниак и поемах огромни рискове. Сега започвам буквално от нулата и изграждам своята увереност по отношение на автомобила, за да се върна на върха и това дава резултат.”

По въпроса за авантюрата да създаде и да се състезава за свой собствен отбор, Солберг сподели:

„Беше един от най-запомнящите се моменти, когато се борехме в челото на класирането. В действителност с малкия бюджет, който имаме, това е просто невероятно. Но се доказа, че е възможно с много себеотдаване и енергия, с каквато моят тим разполага. Този резултат бе достигнат не просто, защото останалите допускат грешки. През цялото време поддържаме темпото на лидерите и може би дори сме били малко по-умни отколкото други хора. Горд съм, защото нашият екип не наброява много хора.”