Гуаню Жу
Гуаню Жу, снимка Заубер

Гуаню Жу коментира предстоящия състезателен уикенд в Китай. Пилотът на Заубер няма търпение да се състезава в домашната си Гран при. Надпреварата в Китай ще бъде още по-специална за него, тъй като се провежда близо до родния му град Шанхай.

Този уикенд F1 ще се състезава в Китай след петгодишно отсъствие. Световният шампионат е изправен пред огромно предизвикателство заради новия асфалт на трасето и липсата на каквато и да е информация относно представянето на автомобилите в Шанхай. Спринтовият формат на уикенда ще създаде допълнителни затруднения за всички отбори и пилоти от F1.

Гран при на Китай ще бъде много специално състезание за Гуаню Жу. Пилотът на Заубер ще стане първият китаец в историята на F1, който кара пред домашна публика. Жу дебютира във Формула 1 през 2022 г. Той обаче трябваше да изчака две години, преди да може да кара за първи път на трасето край Шанхай.

Жу имаше трудно начало на сезона. 24-годишният пилот не спечели точки в първите четири старта за годината и отпадна в Япония заради проблем със скоростната кутия. Въпреки това състезателят на Заубер е силно мотивиран да запише силен резултат в домашната си Гран при.

Жу вярва, че домашното му състезание е реална възможност да вдъхнови новото поколение китайски състезателни ентусиасти, особено като се има предвид горещото посрещане. Очакванията са трибуните в неделя да бъдат пълни, тъй като билетите за надпреварата бяха разпродадени само за няколко часа.

„Радвам се, че най-накрая ще се състезавам на родна земя в Шанхай. Да бъда първият китайски пилот, който ще се състезава в F1 в Китай означава много за мен. Това ме изпълва ме с огромна радост, гордост и отговорност“, сподели Жу.

„За мен това не е просто състезание. След няколко години извън календара шампионатът най-накрая се завръща в тази страна. Очаквам да напишем история, тъй като вече имаме и китайски пилот на стартовата решетка.“

„Това е възможност да вдъхновя и да проправя пътя на бъдещите поколения, които се интересуват от този спорт. Усетихме страстта на феновете, която ни очаква, особено когато билетите бяха пуснати в продажба и бяха напълно разпродадени за няколко часа. Моята страна обича състезанията и чака този момент от години“, добави пилотът на Заубер.

Жу подчерта, че основната му цел остава отбелязването на първи точки през настоящата кампания в F1.

„За мен обаче фокусът остава върху представянето. Изляза ли на пистата, ще се отнасям към това като към всеки друг уикенд. Ще работя усилено, за да извлека максимума от автомобила“, обясни китаецът.

„Нямам търпение да дам всичко от себе си, да споделя страстта с целия ни екип на пистата и у дома и да започна нова глава в китайския автомобилен спорт заедно с публиката. Най-важното обаче е да изкарам добро състезание и да се върна към печеленето на точки“, завърши Гуаню Жу.

Другият пилот на Заубер Валтери Ботас има предишен опит на пистата в Шанхай. Финландецът се качи на подиума в последните две издания на Гран при на Китай. Сега целта му също е да спечели първи точки за тази година

„Страхотно е да се върна в Шанхай. Това е добра писта за каране и ми липсваше да съм тук. Това е място, където може да се случи много екшън по време на състезанията, както сме виждали в много случаи. Пример за това е последния път, когато се състезавахме тук през 2019-та“, каза Ботас.

„Състезанието ще бъде много специално заради наличието на Жу. Така ще имаме първата домашна Гран при за китайски пилот в историята. Сигурен съм, че ще усетим допълнителната любов и подкрепа от страна на феновете, което ще направи завръщането тук още по-специално.“

„Отборът работи наистина усилено, за да напредне. В Сузука показахме силно състезателно темпо и бяхме в борбата за точки почти до самия край на състезанието, така че имаме база, върху която да надграждаме. Екипът във фабриката продължава да работи по автомобила ни. Ще удвоим усилията си, за да се борим за точки този уикенд. Нямам търпение да видя цветовете ни по трибуните и да направим страхотно шоу за нашите китайски фенове“, добави пилотът на Заубер.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Valtteri Bottas (@valtteribottas)