Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун готов да прави F1 с 8 отбора с по 3 коли...

Екълстоун готов да прави F1 с 8 отбора с по 3 коли всеки

55
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун иска големите отбори във Формула 1 да се състезават с по три автомобила и за пореден път заяви, че малките екипи трябва да си тръгнат от спорта, ако не успяват да се справят финансово.

Проблемът с намаляването на разходите е постоянна тема в Гран при вече месеци наред. Идеята за клиентски коли, която Ферари опитват да наложат от години, е едно от възможните решения. Според Екълстоун обаче в най-добрите интереси на Формула 1 от чисто търговска гледна точка е големите тимове да се състезават с по три болида, дори това да доведе до отпадане на някои по-малки отбори.

Трябва да спрат (да се състезават) – заяви Бърни пред Гадзета дело спорт в отговор на въпрос какво малките тимове трябва да сторят, за да намалят разходите. – Ако нямаш финанси, се отказваш. Готов съм да правим Формула 1 с 8 отбора с по три коли всеки. Кое е по-добре – да имаме трето Ферари или трети Катерам? Ферари биха могли да намерят нови спонсори в САЩ с един американски пилот: фантастично. Същото важи и за останалите. Вижте Катерам: инвестирали са много пари, а ще им трябват още повече, така че търсят платени пилоти. За какво, след като никога не са достатъчно конкурентоспособни?

През 2016 г. ще има 12-ти отбор във Формула 1 (при положение, че всички настоящи останат в спорта) – този на американеца Джийн Хаас. Говори се, че и румънският проект Форца Роса е получил слот, макар че за момента няма официална информация по въпроса. Според Екълстоун всъщност по-добър вариант е да се купи някой от сегашните екипи от желаещите да влязат в F1:

Не е лесно да се започва от нулата, Формула 1 струва пари. Да се купи отбор с аеродинамичен тунел, симулатор и т.н. струва около 150 милиона евро. А това дори не е началото (на участието). След това са нужни пилоти, технически екип, а добрите са малко и са скъпи. Затова и Ферари искат [Ейдриан] Нюи.