Начало Рали Ожие: Първи по отсечките в Португалия няма да ни улесни живота

Ожие: Първи по отсечките в Португалия няма да ни улесни живота

265
0
Себастиен Ожие, рали Чили 2019, Ситроен Рейсинг
Себастиен Ожие; снимка: Ситроен Рейсинг

Рали Португалия има особено значение за Себастиен Ожие и Жулиен Инграсиа. Първата победа на шесткратните първенци в световния рали шампионат (WRC) е точно в Португалия през 2010 г., при това със Ситроен – C4 WRC. Французите спечелиха там още през 2011, 2013, 2014 и 2017 г. А след пет победи в този старт и силното начало на сезон 2019 г., Ожие и Инграсиа определено са сред фаворитите за седмия кръг от тазгодишното първенство.

„Направихме добър тест и сега трябва да повторим това в състезателни условия”, коментира Ожие преди старта

„Винаги съм харесвал рали Португалия. Справял съм се добре в тази надпревара в миналото, обичам да се връщам там. Но съм наясно, че настоящото лидерство в генералното класиране няма да ни улесни живота. Ще трябва да се справим с това, че ще сме първи по отсечките в петък. Необходима ни е максимално добра позиция в класирането след сравнително късия първи етап. Това е особено важно на чакъл за цялостното представяне.”

В шестте кръга от началото на 2019-та досега Ожие взе две победи (в Монако и Мексико) и общо пет подиума.

Надпреварата в Португалия е специална и за Есапека Лапи и Яне Ферм

В това рали екипажът записа WRC дебюта си през 2017 г. В предстоящото състезание финландците ще са седми в реда на стартиране, което им дава добра възможност за силно представяне.

„Първият етап е нов, но останалата част от ралито е по пътища, които харесвам и познавам, така че там ще можем да натиснем. В Португалия имам повече опит. Миналата година бяхме доста бързи в събота и неделя. Надявам се да не вали, за да се възползвам максимално от мястото си в стартовия ред”, каза Лапи.

Според шефа на Ситроен Рейсинг Пиер Будар рали Португалия може да се определи като по-конвенционална надпревара на чакъл. Кръгът в Чили бе напълно нов за шампионата.

„Единствената ни цел ще е да продължим да се борим упорито и да се постараем да финишираме за седми път на подиума в седмия старт за сезона. Първенството несъмнено е много напрегнато, но сме твърдо решени да дадем всичко от себе си. На Себастиен и Жулиен няма да им леко, тъй като ще са първи по трасето. Те обаче вече са доказали, че са способни на изумителни неща точно в Португалия. Що се отнася до Есапека и Яне, то те влизат в поредица от ралита, които познават по-добре. Не се съмнявам, че ще продължат прогреса си от рали Чили и тук”, сподели Будар.