Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Италия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Италия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1252
0
Гран при на Италия, Монца
снимка: Пирели

Гран при на Италия е 15 кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2023 г., но надпреварата ще е 14-та за тази година след отмяната на старта в Емилия Романя. Състезанието се провежда на легендарната писта Монца.

Карлос Сайнц спечели полпозишъна за тазгодишната Гран при на Италия за радост на тифозите на Ферари, залели както винаги кралския парк и Монца през уикенда на състезанието

До него на първа редица ще е Макс Верстапен с Ред Бул. Нидерландецът може да постави нов рекорд във Формула 1 днес. Ако спечели Гран при на Италия той ще стане първият пилот в историята на спорта, спечелил 10 поредни състезания. В момента Верстапен дели рекорда от 9 последователни успеха със Себастиан Фетел. Немският пилот спечели всички надпревари след лятната пауза през 2013 г., когато спечели четвъртата си титла в Гран при.

На втора редица на грида се класираха Шарл Льоклер с второто Ферари и Джордж Ръсел (Мерцедес). Зад тях ще се подредят Серхио Перес (Ред Бул) и Алекс Албон (Уилямс). На четвърти и пети ред ще са съответно Оскар Пиастри (Макларън), Люис Хамилтън (Мерцедес), Ландо Норис (Макларън) и Фернандо Алонсо (Астън Мартин).

Верстапен е фаворит за победата днес. Сайнц сподели след квалификацията, че не очаква да спечели, тъй като състезателното темпо на Ред Бул е изключително силно. Същите прогнози имаха и други в падока. Ръсел се надява да се бори за подиум, но според тима му Мерцедес това може да е малко висока цел. В Макларън бяха убедени, че класирането им в топ 10 на квалификацията не е показателно за представянето им.

Според доставчика на гуми Пирели Гран при на Италия ще е състезание с едно спиране в бокса

Тази стратегия има два варианта. При първия се стартира с медиум за 20-26 обиколки, след това се слага хард до финала. Стартът за втория е със софт за 20 тура и после пак най-твърдите гуми до карирания флаг.

Алтернативната стратегия е с два питстопа. Стартът е със софт за 10-15 обиколки, след това два пъти се взима медиум – за стинт 30-36 об. и до финала.