Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Аферата „Хорнер“: Форд: Ние сме семейна компания с високи стандарти на поведение,...

Аферата „Хорнер“: Форд: Ние сме семейна компания с високи стандарти на поведение, очакваме същото и от партньорите си

5013
0
Йос Верстапен, Кристиан Хорнер
Йос Верстапен и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Разследването срещу Кристиан Хорнер няма да има последици единствено за него и дори не само за отбора на Ред Бул във Формула 1. След поредица предположения относно това дали най-висшите технически кадри на екипа Ейдриан Нюи и Пиер Ваше няма да си тръгнат от отбора, сега Форд се включи със заявление, че очаква от партньорите си високи стандарти на поведение и интегритет.

Форд се разбра с Ред Бул да работят заедно по задвижващата система, която подготвя Ред Бул Пауъртрейнс. Последното предприятие бе създадено след оттеглянето на Хонда от Гран при. Впоследствие екипът от Милтън Кийнс се разбра с японския производител да продължи да произвежда и доставя агрегатите за тях и Виза РБ до края на 2025 г. Единственото, което Ред Бул прави по моторите на Хонда, е да ги монтира и поддържа. Не се споразумяха обаче за обща работа за новите задвижващи системи, правилата за които ще влязат в сила през 2026 г. Хелмут Марко многократно повтори, че в Ред Бул са си самодостатъчни. Оказа се, че не е точно така и им е необходим партньор за електрическата част. С тази работа се нае Форд.

След почти две седмици спекулации относно характера на обвиненията срещу Хорнер снощи бе оповестена някаква конкретика. Междувременно бе потърсен и коментар от Форд.

„Като семейна компания и компания, която държи на много високи стандарти на поведение и интегритет наистина очакваме същото и от партньорите си“, заяви шефът на Форд Пърформанс Моторспорт Марк Ръшбрук

„Изглежда, а и ни казаха, че Ред Бул приема ситуацията много сериозно. И разбира се, те също се тревожат за бранда си“, продължи той, цитиран от АП.

„Затова провеждат независимо разследване. Докато не видим истината като резултат от него, е твърде рано за каквито и да е коментари“, допълни Ръшбрук.

Първата конкретна информация, която бе оповестена снощи, дойде от нидерландското издание „Де Телeграаф“. То бе и единият от двата източника, от които тръгна новината за разследването. Фактът, че е от Нидерландия, подхранва слуховете, че Йос и Макс Верстапен са зад изтичането на информация. Макс заяви по време на представянето на Ред Бул RB20, че отношенията му с Хорнер са същите, каквито са били винаги.

Друг източник – motorsport-total.com – постави под съмнение достоверността на твърденията на „Де Телеграаф“. В публикация на това издание се твърди, че Хорнер вече бил предприел законови мерки срещу нидерландския вестник. Motorsport Total обаче продължава да поддържа своето твърдение, че от свои извори на информация знае, че отношенията между Йос Верстапен и Хорнер са много влошени. Макс е лоялен най-вече към баща си и Хелмут Марко. Йос е отказал да коментира ситуацията, а Марко си изключил телефона.