Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Постиженията на Макс понякога се подценяват. А той постига 100% повече...

Алонсо: Постиженията на Макс понякога се подценяват. А той постига 100% повече от всеки друг пилот. Затова и доминира

4776
0
Фернандо Алонсо, Макс Верстапен
Фернандо Алонсо и Макс Верстапен; снимка: Виктор Алекян

Макс Верстапен доминира, защото достига 100% от възможностите – собствените и на болида си – по-често от останалите пилоти, заяви Фернандо Алонсо след деветата поредна победа и общо 11-та за сезон 2023 на пилота на Ред Бул.

„Постиженията на Макс понякога се подценяват. Изключително сложно е да печелиш по такъв доминантен начин в който и да е професионален спорт. Така че да си на същото ниво като него… Определено вярвам, че и аз мога да съм толкова добър. Не знам за Люис [Хамилтън], но аз да! И Люис може“, коментира Алонсо

„Всеки трябва да е в подходящо настроение, настройка на духа, да се чувства свързан с колата. В дни като този чувствам, че съм бил на възможно най-доброто си ниво. Давам 100% от собствените си възможности зад волана на болида. На Спа обаче може би не бях на това ниво. Или в Австрия, или някъде другаде.“

„Човек винаги има усещането, че може да постигне подобрение и не е 100% доволен от себе си, както съм аз днес. В момента Макс постига 100% по-често от останалите, повече от всеки друг пилот. Затова и доминира“, каза още Алонсо.

Самият Верстапен попита колко удовлетворяващо е да спечели толкова сложна надпревара, като се им предвид, че е подценяван от някои хора заради това, че кара най-бързата кола.

„Да, абсолютно (е сложно), дори да имаш най-добрия болид“, съгласи се нидерландецът. „Според мен в миналото е имало по-доминантни автомобили, отколкото в момента и пилотите тогава не са успявали да спечелят девет поредни победи или колкото там последователни успеха има тимът ни. Така че, да, трудно е. Особено в надпревари като тази. Лесно е сбъркаш, да допуснеш грешка и да отидеш в чакъла или каквото и да е там. За съжаление нещата никога не са съвършено праволинейни“, обясни Верстапен.

Хелмут Марко определи Верстапен като един от най-добрите пилоти на всички времена в историята на Гран при

„Човек би си помислил, че при толкова фенове навсякъде би почувствал напрежение, но това изобщо не го притеснява. Конкурентите зад нас станаха по-силни, но Макс продължава да е съсредоточен. Формула 1 е неговият живот. Това го прави толкова силен. Не знам да има нещо, което да се нуждае от подобрение. Винаги е толкова спокоен. Трудно е да се сравняват пилоти от различни периоди в историята на Формула 1, но Верстапен със сигурност е един от най-добрите на всички времена“, заяви Марко след успеха на Макс на Зандвоорт.