Начало Рали Алонсо с първи подиум на рали рейд

Алонсо с първи подиум на рали рейд

974
0

Фернандо Алонсо спечели първия си подиум на рали рейд, финиширайки трети в крос-кънтри ралито Ал Ула-Неом в Саудитска Арабия. Това бе едва трета надпревара в тази дисциплина за двукратния световен шампион във Формула 1 и двукратен победител в 24 часа на Льо Ман. Алонсо се подготвя заедно с навигатора си Марк Кома за участие в Дакар 2020.

Надпреварата бе ново за двамата испанци предизвикателство, тъй като се състезаваха на непознат терен. Съперниците им познаваха доста по-добре маршрута, преминаващ в открита пустиня, където участъците с пясък се редуваха с такива, покрити с камъни. След първия етап Алонсо и Кома бяха четвърти. Във втората дистанция екипажът поддържаше дистанцията, но към края на отсечката спука гума и загуби 2 минути и половина. Все пак Фернандо и Кома запазиха четвъртото място и продължиха да се борят в оставащите два етапа. Те излязоха трети през предпоследния ден от ралито и опазиха това място до края на състезанието, въпреки някои грешки в навигацията. Надпреварата спечели Язид ал Раджи с навигатор Константин Жилцов.

„Трети в генералното класиране е доста добър резултат за нас. Това е първият ни подиум на рали рейд и съм много доволен от него“, коментира Алонсо

Шефът на екипа Глин Хол сподели, че испанецът е демонстрирал страхотно темпо.

„Имахме стратегия за това състезание, която проработи перфектно. Фернандо и Марк се състезаваха с чисто нов автомобил и трябваше да внимават със скоростта, за да го пазят. В крайна сметка спечелиха подиум в конкуренция с местните екипажи, познаващи толкова по-добре терена“, допълни той.

 

View this post on Instagram

 

Remember why you started ?✊️ #motorsport

A post shared by Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial) on