Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Андрети и Менсъл критикуват решението на стюардите

Андрети и Менсъл критикуват решението на стюардите

3364
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Решението на стюардите на Гран при на Канада да накажат Себастиан Фетел с 5 секунди за опасно връщане на пистата предизвика вълна от реакции. Ферари и Мерцедес логично бяха на противоположни мнения. Немският пилот на Скудерията бе ядосан и заяви, че стюардите сигурно са слепи, за да постановят подобна санкция. Шефът на тима му Матия Биното го обяви за морален победител. Взелият победата Люис Хамилтън сподели, че не той взима решенията, но връщането на трасе трябва да става по безопасен начин. Оглавяващият Мерцедес Тото Волф пък сподели, че успехът си е успех.

Мненията бяха поляризирани и сред зрителите.

Особено се отличи обаче критиката на легендата Марио Андрети и световния шампион за 1992 г. Найджъл Менсъл

„Според мен ролята на стюардите е да наказват груби и опасни маневри, а не грешки, дошли като резултат от сериозна надпревара. Случилото се в Канада не е приемливо на това ниво в този велик спорт”, написа Андрети в Туитър.

Британецът пък неведнъж е изпълнявал ролята на стюард по време на надпревари от Формула 1. Според него ситуацията на пистата Жил Вилньов бе „много, много смущаваща”. Менсъл сподели, че няма радост от надпревара, в която двама шампиони са се борили по брилянтен начин, а резултатът е фалшив.

Дженсън Бътън също не хареса изхода от състезанието в Монреал

„Винаги е разочароващо, когато невероятната битка на двама страхотни шампиони ни бъде отнета от стюардите. Според мен ситуацията бе състезателен инцидент. Да, Себ сбърка, но тук се кара със 160 км/ч. Не може просто да спреш колата, да останеш извън трасето. Пистата е тясна. В такъв момент не си избираш къде точно да се озовеш. А и Себ не е искал да се удари в Люис. Лично аз не смятам, че наказанието бе необходимо. Има обаче правило и те го приложиха”, обясни световният шампион за 2009 г. по Скай Спортс F1.