Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин с тригодишен план за достигане на топ 3 във Формула...

Астън Мартин с тригодишен план за достигане на топ 3 във Формула 1

1257
0
Астън Мартин
снимка: Астън Мартин

Астън Мартин има тригодишен план за достигане на ниво, при което да се бори за победи във Формула 1, сподели Отмар Шафнауер. 55-годишният американец от румънски произход оглавява тима на Рейсинг Пойнт, който от 2021 г. ще е заводски отбор на легендарната британска компания. Контролът в Астън наскоро бе поет от канадския милиардер Лорънс Строл.

„За нас планът вероятно е тригодишен. Фабриката и наемането на правилните хора ще отнемат около две и в този период екипът няма да е 100% на желаното ниво. Така че говорим за тригодишно планиране”, сподели Шафнауер

„Но с всеки изминал сезон би трябвало да има подобрение. Не бива да се прави стъпка назад. Целта ни е за това време да сме достатъчно конкурентоспособни, за да се борим в топ 3, да имаме шанс да печелим състезания и да сме регулярно на подиума. Да не е топ 3, а топ 4, дори още някой да се присъедини и да станат 5 екипа, важното е да се състезаваме на това ниво. Това би било успех за нас.”

Рейсинг Пойнт е сред отборите, които изпратиха свои служители в принудителен отпуск заради предизвиканата от коронавируса криза

Шафнауер заяви, че това не се е отразило на духа на хората му.

„Според мен те разбират тази мярка, тъй като я обяснихме добре. Като при всичко останало нямаме сигурност – не сме в състояние да предвидим бъдещето. Съществува тревожност, но ако обясниш нещата както трябва, тя изчезва, а духът остава силен. Хората ни се държат страхотно”, обясни той.

Превръщането на Рейсинг Пойнт в Астън Мартин е свързано с амбициите на Лорънс Строл за производителя на луксозни автомобили. От известно време насам се говори също така, че канадският милиардер е поканил моторспорт шефа на Мерцедес Тото Волф да стане главен изпълнителен директор на компанията. Австриецът наскоро купи акции в Астън Мартин, но настоява, че това е частна инвестиция и няма нищо общо с Формула 1.