Бътън: Ако Биното разчита, че Сайнц няма да е опасност за Льоклер, то лъже сам себе си

3110
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Майкъл Потс

Привличането на Карлос Сайнц във Ферари предизвика лавина от мнения относно избора на Скудерията и очакванията към испанския пилот. Според световния шампион за 2009 г. Дженсън Бътън шефът на италианския тим Матия Биното бърка, ако смята, че състезателят няма да е опасност за Шарл Льоклер. Бившият F1 пилот и настоящ президент на GPDA (Grand Prix Drivers Association) Алекс Вурц припомни на какъв натиск са подложени всички във Ферари и как това се отразява на тима. Фелипе Маса пък познава прекрасно атмосферата в легендарния италиански отбор и е на мнение, че Сайнц може да изненада тифозите.

Дженсън Бътън, Люис Хамилтън
Дженсън Бътън и Люис Хамилтън; снимка: Майкъл Потс

„Ако Матия Биното разчита, че Сайнц ще е помощник и няма да е опасност за Шарл, то лъже сам себе си”, сподели Бътън

„Вярвам, че Карлос е победител по характер. Стреми се да печели победи и шампионати. Ако на Биното му е необходима добра атмосфера в отбора, то е заложил на грешния човек.”

Вурц се вгледа в отношенията между Ферари и пилотите на тима, както и атмосферата в Маранело.

Себастиан [Фетел] ми е приятел, но не знаех за ситуацията, в която се намира – всичко държеше в себе си. Ако разгледаме историята на Ферари, то ще забележим, че първите месеци и години от работата с нов пилот съществуват голяма любов и сериозни емоции между него и тима. Това прави отбора толкова привлекателен. Атмосферата там обаче очевидно води до момент на изтощение, прегаряне. Това го видяхме и при Фернандо Алонсо. Не мога да го твърдя със сигурност, тъй като не съм говорил със Себастиан”, обясни Вурц.

„Във Ферари не става дума просто за страст към състезанията. Този отбор е подложен на национален натиск, това се отнася и за пилотите. Там наистина са взискателни към състезателите си. Всички в екипа ви обичат, ако вървите напред. При липса на успех обаче изведнъж възникват неприятности. Проблеми във Ферари винаги е имало. Помните ли колко често бе сменян шефът на отбора през последните години? Мисля, че това е свързано и с външните влияния върху отбора, и с начина на живот на италианците. Цялото това нещо е експлозивна смес.”

Фелипе Маса е сред пилотите с най-голям стаж във Ферари

От 2006 до 2013 г. той има 139 старта за Скудерията, 11 победи и общо 36 подиума. Само Михаел Шумахер и Кими Райконен са с повече надпревари за тима от Маранело от бразилеца, който смята, че Сайнц може да поднесе изненада на тифозите.

„Всичко ще зависи от него. Трябва да изчакаме, за да видим как ще мине първата му година в отбора, но притежава талант и възможности. Важно е да се знае, че Ферари преминава през труден момент. Отборът иска да се върне към успехите, тъй като не е печелил титла от 2008 г. насам, въпреки че с Алонсо бе близо. В Маранело искат напредък, а според мен работата с двама млади пилоти ще е интересна”, каза Маса.

„Карлос демонстрира през годините, че е пораснал и е натрупал опит. Миналият сезон с Макларън бе много важен. Мисля, че може да свърши фантастична работа във Ферари: той е опитен, умен и демонстрира, че може да впечатли толкова голям отбор като Скудерията. Същевременно няма друг тим, в който да има толкова напрежение, колкото в италианския екип. Това не е лесно за един пилот. Първата година трябва да разбереш как работят нещата, но според мен Карлос ще се ориентира бързо, както го стори и Льоклер. Шарл отиде като номер 2, показа, че може да побеждава и нещата се промениха. Същото може да се случи със Сайнц. Отборът трябва да им даде равен шанс.”