Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Биното е изненадан от отношението към двигателя на Мерцедес

Биното е изненадан от отношението към двигателя на Мерцедес

5592
0
Кристиан Хорнер, Матия Биното, Ред Бул, Ферари
Кристиан Хорнер и Матия Биното; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Шефът на Ферари Матия Биното се чуди защо интригата около задвижващата система на Мерцедес не предизвиква същата врява като тази, която имаше около Ферари през сезон 2019.  В момента Мерцедес са разследвани от ФИА след молба за разяснение от страна на Ред Бул.

„Като всички отбори и производители, ние се стремим да разберем какво правят съперниците ни, анализираме снимките и наблюдаваме GPS данните. Имахме известни колебания и ги обсъдихме с Ред Бул. Лично говорих с Кристиан Хорнер, но ние не сме пращали към ФИА искане за уточняващи въпроси“ – каза  Биното.

Въпреки това от Скудерията са изненадни, че няма полемика относно запитването, подобна на тази от преди две години, когато Ферари разполагаха с най-мощния двигател във Формула 1. По онова време ФИА публикува серия от технически директиви, които ограничниха двигателя на Ферари. Резултатите от разследването бяха конфиденциални и доведоха до споразумение между ФИА и Ферари преди сезон 2020.  Решението, което донякъде беше подписано защото ФИА не можа да докаже вината на Ферари, доведе до бурни реакции на техните съперници, защото те не успяха да научат подробностите от проведеното разследване.

Тази година ФИА е публикувала няколко технически директиви, които подобно на ситуацията с Ферари, целят да се противопоставят на евентуални нарушения на правилата. Но Биното отбелязва, че реакциите спрямо директивите, насочени към Мерцедес, са много по-различни от атаките, които Ферари претърпя.

„ФИА прецени, че [техническите директиви] бяха  необходими защото някои имаха различна интерпретация на принципите на регулацията. Това не е по-различно от ситуацията през 2019 година. Тогава защо има разлика в отношението? Може би бяхме твърде силно изложени на медийно внимание и атаки от противниците си тогава. Но това е вече минало – каза Биното. Все още съм на мнение, че онзи тон от 2019-та беше грешен. Но според мен е важно да подчертаем, че това, което се случи тогава не е по-различно от това, което се случва сега и което винаги е ставало във Формула 1.“