Начало Дакар BP Ultimate Rally-Raid Portugal: Шишери спечели първия специален етап

BP Ultimate Rally-Raid Portugal: Шишери спечели първия специален етап

64
0
Герлен Шишери
Герлен Шишери, снимка A.S.O./P.Maria

Герлен Шишери спечели първия специален етап на BP Ultimate Rally-Raid Portugal. Пилотът на Overdrive Тойота записа време за 1 час, 13 мин. и 54 сек. Втори финишира друг пилот на Overdrive Тойота- Язид Ал-Раджи. Третото място в откриващия етап на надпреварата беше заето от Лукаш Мораеш от заводския отбор на Тойота.

BP Ultimate Rally-Raid Portugal е трети кръг от сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Състезанието се провежда на територията на Португалия. Това е първият случай, в който страната приема кръг от W2RC. Това също така е първи случай от 2022-ра, в който шампионатът се състезава на територията на Европа

Ралито се състои от общо пет специални етапа с обща дължина от над 1000 км. Те са на различни терени- пясък, чакъл и скалисти пътища по бреговете на провинция Рибатехо.

Днес се проведе кратък пролог с дължина от 4 км. Той беше последван от първия специален етап на BP Ultimate Rally-Raid Portugal. Неговата дължина беше дълъг 101 км и преминаваше покрай Грандола.

Ал-Атия даде най-доброто време в краткия пролог. Катарецът търси втори пореден успех след този в Abu Dhabi Desert Challenge. Втори и трети финишираха пилоти от подкатегориите. По-назад останаха Кинтеро, Шишери, Карлос Сайнц и Ал-Раджи.

Шишери обаче отвърна на удара и беше най-бърз в първия етап. Французинът работи с навигатора Матю Баумел. Преди това Баумел работеше дълги години с Насер Ал-Атия. Двамата записаха няколко успеха в рали Дакар, включително през 2022 и 2023 г.

Втори и трети в етапа завършиха Ал-Раджи и Морае. Така три автомобила на Тойота заеха първите три места в класирането след етап №1 от BP Ultimate Rally-Raid Portugal. Четвърти и пети финишираха Вайдотас Жала и Карлос Сайнц с машини на Мини. Шестото място беше заето от Насер Ал-Атия (Nasse Racing Продрайв). В топ 10 влязоха още Саад Вариава (Тойота), Хосе Диас (Santag Racing), Жоао Ферейра (X-Raid Мини) и частният пилот Александре Пинто.

При моторите най-бърз беше Тоша Шарейна с Хонда. Втори и трети финишираха Лоренцо Сантолино (Шерко) и Скайлър Хоус също с Хонда. Четвърти в първия етап на BP Ultimate Rally-Raid Portugal се класира Антонио Майо (Ямаха), следван от Пабло Кентания с Хонда и пилотите на Hero Себастиан Бухлер и Рос Бранч.