Начало Дакар Сайнц-старши продължава участието си в W2RC с X-Raid Мини

Сайнц-старши продължава участието си в W2RC с X-Raid Мини

534
0
Карлос Сайнц-старши
Карлос Сайнц-старши, снимка Ред Бул Контент Пуул

Карлос Сайнц-старши продължава участието си в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Испанският ветеран и многократен победител в рали Дакар ще кара за X-Raid Мини в предстоящия старт в Португалия.

Сайнц-старши се включи в тазгодишното издание на рали Дакар. Испанецът не записа нито един етапен успех. В крайна сметка обаче Сайнц-старши се поздрави с успех благодарение на своето постоянство и липсата на сериозни грешки и технически проблеми. Това беше общо четвърти успех за 61-годишния състезател и първи с Ауди

Сайнц-старши обаче остана без пилотско място след края на състезанието заради оттеглянето на Ауди. Германският производител реши да прекрати програмата си в рали рейд състезанията и да насочи всичките си ресурси към проекта за F1. По-рано този месец Ауди потвърди цялостното придобиване на отбора на Заубер.

В началото на годината се появиха спекулации, че Сайнц-старши може да се присъедини към М-Спорт Форд. Британският отбор се включи в тазгодишното издание на рали Дакар с Нани Рома.

Двукратният шампион в WRC е карал автомобили на Форд в края на миналия век, както и в периода 2000-2022 г. Той има няколко успеха с американския производител, но така и не стига до нова световна титла.

Сайнц в крайна сметка реши да продължи кариерата си в тима на X-Raid. Това ще бъде втори период за испанеца в германския тим след този през 2019-2021 г., през който записа един успех в Дакар. Сега Сайнц-старши ще бъде зад волана на автомобила на Мини. Ръководител на екипа е Свен Квант. Доскоро германецът беше начело на програмата на Ауди в Дакар.

Сайнц-старши ще се включи в третия кръг за сезон 2024 в W2RC. Той ще се проведе на територията на Португалия от 2 до 7 април и носи името „BP Ultimate Rally-Raid“. Заедно с испанеца е неговият навигатор Лукас Крус, както и съотборникът му Жоао Перейра. В надпреварата ще участват още Себастиен Льоб, Насер Ал-Атия, Лукаш Мораеш, Сет Кинтеро, Язид-Ал Раджи, Гийом де Мевиус, Хуан Крус Якопини и др.