Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Браун се надява отборите от F1 да не намерят вратички в новите...

Браун се надява отборите от F1 да не намерят вратички в новите технически разпоредби за тази година

2087
0
Франц Тост и Рос Браун
Франц Тост и Рос Браун, снимка Ред Бул Контент Пуул

Директорът на моторните спортове в F1 Рос Браун се надява отборите да не намерят вратички в новите технически разпоредби за сезон 2022. Британецът е оптимист, че той и неговия екип са затворили всяка една възможност за заобикаляне на правилата.

Това е случай на бракониер, който се превръща в пазач. Именно Браун беше отговорен за една от най-големите техническо иновации в историята на спорта. През 2009 тогавашният ръководител на Браун GP създаде концепцията за двойния дифузьор. Това донесе на екипа титлите при пилотите и конструкторите, преди ФИА да направи нови промени в правилата за следващата година.

Още на предсезонните тестове и в първите състезания Браун GP имаше огромна предина. Дженсън Бътън спечели шест от общо седем състезания от началото на сезона. Това му помогне да спечели световната титла. Съотборникът му Рубенс Баричело записа два успеха и помогна за спечелването и на шампионата при конструкторите.

Тази година задачата на Рос е да се увери, че никой няма да получи подобно предимство чрез креативна интерпретация на новите правила. Целта на този нов регламент е да се засили конкуренцията на пистата между екипите от F1.

„Koгато бях технически директор на тима имаше такъв странен случай, когато един екип излизаше с такава интерпретация“, каза Браун.

„Беше доста екстремно по отношение кога ще се случи това. Това не се получава всеки ден от седмицата“.

„Опитът да се предвиди всяка вратичка или интерпретация е много труден“, призна той. „Но със сигурност нашият процес бе да разберем какъв е проблема и да проектираме около неговото елиминиране“.

„Нашата група прекара известно време в разглеждане на чувствителността на различните области, за да се види къде да остане малко поле за отборите, които искат да развиват дизайна на своите автомобили.

„След това имахме фаза на нарушаване на правилата, в която се опитвахме да нарушим правилата и да видим какви вратички могат да се намерят. Минахме и през това“, добави Рос.

„Няма да се преструвам, че щяхме да намерим всяка една вратичка. Определено преминахме през фаза на тестване на регулациите, за да видим къде може да намерим някои възможности“.

Попитан дали смята, че някой може да измисли еквивалент на неговия двоен дифузьор, Браун отговори:

„Не, не мисля така. Въпреки това никога не се знае. Все пак никой не го е очаквал, преди да се случи“, завърши Рос Браун.

Тимовете ще представят новите си болиди през февруари. До момента Астън Мартин, Макларън, Ферари и Мерцедес са обявили датите, на които ще покажат дизайна на новите си коли.