Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 До 0,4 сек ще струват новите процедури при питове, заяви Марко; Алпин,...

До 0,4 сек ще струват новите процедури при питове, заяви Марко; Алпин, Макларън и Алфа Ромео приветстват промените

1955
0
Ред Бул, Макс Верстапен, пит, бокс
снимка: Ред Бул Контент Пуул

До 0,4 сек ще струват новите процедури при спирания в бокса на Ред Бул, заяви Хелмут Марко. Според информация на Ауто Мотор унд Шпорт обновената директива за работа по време на боксове напълно изненадала отборите, тъй като този сезон няма фрапиращи случаи на недобре поставени гуми. В Монако Валтери Ботас отпадна от състезанието заради проблем при питстопа си, но тогава механикът не можа да свали гайката.

Съветникът на тима от Милтън Кийнс пък спомена още във Франция, че от Мерцедес нарочили питстоп оборудването на Ред Бул за нелегално. В Австрия вече бе съвсем конкретен пред немското издание.

„Мерцедес натиснаха, защото искат да ни отнемат предимството при спиранията в бокса“, заяви Марко

„Ние ще загубим до 0,4 сек. (Според някои изчисления загубата е 0,3 сек – б.р.) 7 години работа и тренировки са вложени в представянето и скоростта на спиранията ни в бокса“, допълни австриецът.

В публикацията обаче се посочва, че още поне три отбора от Формула 1 приветстват промените, и то точно заради спиранията в бокса на Ред Бул. Директорът операции на Алпин Алан Перман каза, че е било крайно време нещо да се направи по въпроса.

„Правилата изискват хора да вършат работата. Един анализ на боксовете на Ред Бул сочи, че (времетраенето на) някои процеси просто е под човешките възможности“, добави Перман

И тийм мениджърът на Алфа Ромео Беат Цендер е на мнение, че боксове за под 2 секунди са непосилни, ако при питовете работят само хора. В топ 10 на най-бързите смени от началото на сезон 2021 досега Ред Бул заема първите шест позиции, а три от тях са за под 2 секунди: на Макс Верстапен в Бахрейн, Азербайджан и Португалия, съответно 1,93 сек и другите два по 1,98 сек.

„Питстоп под 2 секунди не е възможен, ако спазваш правилата“, бе категоричен Цендер.

Андреас Зайдл от Макларън също е доволен и сподели, че се радва на действията, предприети „преди нещо да се случи“.

„Спиранията в бокса се превърнаха във важна битка между отборите. При нашите питове използваме всичко, разрешено от правилата. Така че новата директива няма да се отрази на процедурите ни“, обясни Зайдл.