Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ейдриан Нюи: Не мисля, че ще има значителна промяна. Новите правила ще...

Ейдриан Нюи: Не мисля, че ще има значителна промяна. Новите правила ще помогнат малко на изпреварванията

3091
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ейдриан Нюи не очаква кой знае колко голяма промяна в борбата на писта вследствие промяната на техническите правила, заяви самия той. В интервю за racingnews365.com легендарният конструктор сподели, че концепцията, приложена за създаване на болидите за сезон 2022 (повече подробности за тях може да намерите в новия брой на списание ClubS1 – 254), ще има ефект, но не особено голям. Все пак 63-годишният инженер отбеляза, че това е най-голямата аеродинамична промяна от 1982 г. насам.

„Мисля, че принципът да се опита да се помогне на изпреварванията чрез намаляване чувствителността на колата, която следва друг автомобил отпред е… добър. Според мен ще помогне малко за задминаванията. Не мисля, че ще има значителна промяна, но ще помогне малко. Нека го кажа така: мисля, че имаше други начини да се постигне тази цел“, заяви Ейдриан Нюи.

„Подобна огромна регулационна промяна неминуемо носи куп други изменения и вероятно ще доведе до разкъсване на грида в първите сезони. Формула 1 върви по пътя на автомобилостроенето. Всички постоянно карат все по-големи и по-тежки и по-широки автомобили. Хората са обсебени от това дали задвижването е от батерии или бензин. А най-големият проблем е количеството енергия, което се изисква, за да помръдне проклетото нещо, независимо откъде идва тази енергия. Никой не схваща този конкретен момент, защото големите автомобилни производители не искат. Според мен F1 колите трябва да са леки и аеродинамично ефективни“, каза още техническият шеф на Ред Бул.

Същевременно Ейдриан Нюи е напълно съгласен, че Формула 1 трябва да ограничава разходите на отборите.

„Необходимо е да се направи опит за лимитиране на тази надпревара във въоръжаването. Въпрос на дискусия е дали да се прави чрез ограничение на бюджета – пътят, по който пое Формула 1, или по някакъв друг начин. Реалността е, че е сложно изпълнимо и трудно за контролиране“, допълни конструкторът.