Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул изчисли напредъка си в Бахрейн на повече от 0,5 сек,...

Ред Бул изчисли напредъка си в Бахрейн на повече от 0,5 сек, Мерцедес: Те са фаворити за първия старт

4760
0
Ред Бул, гараж, пит, механици, бокс
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Напредъкът на Ред Бул с новостите за RB18, които се появиха на болида в последния ден от вторите предсезонни тестове на пистата Сахир, е повече от половин секунда, заяви Хелмут Марко. Преценката е направена след финала на тестовете. Немското издание Ауто Мотор унд Шпорт цитира и неназован инженер от Мерцедес, описващ разпределението на силите преди първия старт от новия сезон във Формула 1.

„Ред Бул пред Ферари. Според нашите изчисления ние сме на половин секунда назад“, твърди инженерът от Мерцедес

От тима от Бракли отбелязват също така, че в Ред Бул са използвали задвижващата си система на максимум, но имат още потенциал, тъй като не са били с малко гориво. По време на теста в Мерцедес са стигнали определени нива, но не и възможно най-високите за агрегата си.

Марко от своя страна допълни, че в началото в Ред Бул не са били съвсем сигурни относно развитието на болида си.

„Първоначално може би имаше стъпка назад – това са много сложни автомобили на изключително ранен етап от развитието им. Нищо не се знаеше. Особено като работиш на тъмно и няма директно сравнение на писта. Бяхме далеч по-удовлетворени от последния тест. Корелацията между аеротунела и данните от писта са по-добри от очакваното“, каза още австрийският съветник на тима от Милтън Кийнс.

Марко коментира още, че RB18 износва гумите по-малко от F1 W13

„Това вероятно е свързано с долната част на автомобила и сигурно ще е ключът към първото състезание. Който успее да свали достатъчно болида си, ще разполага с най-добър шанс. Само няколко милиметра сваляне водят до огромна разлика в представянето“, каза той.

В Ред Бул малко объркаха посланията по време на последния тест след коментар от Кристиан Хорнер, че обновеният Мерцедес има нелегални части. Шефът на тима отрече да го е казвал, а от самия отбор посочиха, че изявлението било неофициално. Марко опроверга и друго изказване на Хорнер. Твърди се, че RB18 бил толкова тежък, че ръководителят на Ред Бул поискал увеличаване на минималното тегло с 20 кг.

„Не е чак толкова много. 7 от 10 отбора ще са по-тежки в началото на сезона“, каза Марко.