Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 заводите остават затворени допълнителни 4 седмици

F1 заводите остават затворени допълнителни 4 седмици

607
0
Мерцедес, Бракли, фабрика, завод
снимка: Мерцедес

Световният съвет за автомобилен спорт (World Motor Sport Council – WMSC) на ФИА одобри удължаване на периода, през който заводите на отборите от Формула 1 ще останат затворени.

В изявлението се казва:

„Всички екипи трябва да спазят период на затваряне, който е увеличен от 35 на 63 последователни дни през месеците март, април, май и/или юни. 50 дни след началото на прекъсването на работа и след получаване на писмено одобрение от ФИА всеки участник може да използва до 10 души, които да се трудят (извън съоръженията) по дългосрочни проекти.”

„Затварянето на заводите на производителите на задвижващи системи бе удължено от 35 на 49 дни през месеците март, април, май и/или юни.”

Екипите, които правят агрегати, също могат да поискат 10 души да работят 36 дни след началото на прекъсването на работа.

Отборите от Формула 1 се разбраха с ФИА и Либърти Медия да изтеглят периода на затваряне на заводите, който по принцип е през август

Световният шампионат за 2020 г. така и не започна заради предизвиканата от COVID-19 криза. Част от екипите изпратиха свои служители в принудителен отпуск и се възползват от различни правителствени програми за подпомагане.

Понастоящем международната автомобилна федерация, екипите и Либърти се опитват да сглобят календар за втората половина на 2020 г. Главният изпълнителен директор на F1 Чейс Кери обяви, че целта е старт в началото на юли в Австрия. Засега не е ясно дали ще има повече от едно състезание на някои писти. За такъв вариант се говори във връзка с надпреварите на Ред Бул Ринг и Силвърстоун. Предварителните планове включват финал през декември в Абу Даби.

От Силвърстоун и Каталуния вече заявиха готовността си да проведат състезания без зрители. Появиха се и нови кандидати за надпревари – Имола в Италия и Алгарве в Португалия. От Либърти дори са се свързали с Хокенхайм в Германия с питане дали биха могли да организират старт. Гран при на Германия се проведе за последно през 2019 г. с финансовата подкрепа на Мерцедес.