Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА направи още едно уточнение на правилото за кола за сигурност и...

ФИА направи още едно уточнение на правилото за кола за сигурност и за всички затворени с обиколка

2982
0
кола за сигурност, сейфти кар
снимка: Мерцедес

ФИА направи още едно уточнение на правилото за кола за сигурност по време на състезание. То се отнася до затворените с обиколка автомобили. Причината отново са събитията от Гран при на Абу Даби на финала на сезон 2021. Тогава бяха подадени противоречиви инструкции и взети предизвикали сериозни дискусии решения. Сейфти карът излезе заради инцидент на Николас Латифи. На отборите първо бе съобщено, че затворените с обиколка нямат разрешение да изпреварват. След това инструкцията бе, че могат да се върнат във водещия тур, но тя бе приложена само за колите, намиращи се между Люис Хамилтън и Макс Верстапен. По-назад имаше и други затворени с обиколка, които не получиха такава възможност. Впоследствие Ланс Строл и Даниел Рикиардо изразиха недоумение от решението.

Промяната е в член 55.13 за намиращите се зад кола за сигурност затворени с обиколка болиди. Досега там определението бе „any cars“ (които и да са автомобили), вече е „all cars“ (всички автомобили).

„Ако директорът на състезанието сметне за безопасно и съобщението „Затворени с обиколка коли могат да изпреварват сега“ е било изпратено до всички състезатели посредством официалната система, всички затворени с тур от лидера автомобили ще трябва да изпреварят болидите във водещата обиколка и сейфти кара.“

Част от втория протест на Мерцедес след финала на Гран при на Абу Даби бе точно за тази точка от правилата. От Ред Бул тогава заявиха пред стюардите, че „които и да са не означава всички“. Ситуацията бе в сивата област, тъй като се предполагаше, че „които и да са“ включва „всички“, но формулировката позволяваше и посоченото от екипа от Милтън Кийнс тълкуване. Тази възможност е изключена с последната промяна в правилата.

Промяната в правилата за кола за сигурност е част от други изменения в спортните правила, подробности за които може да намерите в новия брой на списание ClubS1 – 254. Медийните дейности например са преместени за петък сутрин. Вследствие на това тренировките са изместени малко по-късно. Първата свободна сесия в Бахрейн е от 14 часа.