Начало Рали Фурмо ще се прехвърли в WRC2

Фурмо ще се прехвърли в WRC2

245
0
Адриен Фурмо, М-Спорт Форд
Адриен Фурмо, снимка М-Спорт Форд

Адриен Фурмо ще се прехвърли в WRC2. Французинът ще атакува титлата в по-малкия клас на световния рали шампионат с отбора на М-Спорт Форд. Заедно с Фурмо ще бъде и навигатора Александър Кория.

Фурмо е избран да пилотира един от двата автомобила Форд Фиеста Rally2 на М-Спорт през 2023. Негов съотборник ще бъде Грегоар Мюнстер. Състезателят от Люксембург се присъедини към британския отбор след като кара автомобил на Хюндай през последните няколко години.

Така Фурмо остава в отбора на Малкълм Уилсън след като претърпя разочароваща кампания през тази година. Французинът бе част от WRC и караше Форд Пума Rally1. Макар да показа добра скорост, Фурмо претърпя огромен брой катастрофи, които му попречиха да запише по-силни резултати. 27-годишният състезател пропусна рали Акрополис заради невъзможността на М-Спорт да поправи неговия автомобил навреме. След това британският отбор оттегли заявката му от надпреварите в Нова Зеландия и Япония заради логистични и финансови причини.

В крайна сметка М-Спорт Форд реши да понижи Фурмо и да го прехвърли в WRC2. По този начин той се връща във второто ниво на световния рали шампионат за първи път от сезон 2021. Французинът ще започне кампанията си в рали Монте Карло.

„Много се радвам, че за четвърта поредна година съм част от отбора на М-Спорт. С нетърпение очаквам да се върна в Монте Карло следващия месец“, сподели Фурмо.

„Имаме възможност да проведем състезание с Фиеста Rally2 точно след Коледа, което ще бъде перфектна подготовка за Монте Карло. Искам да изкажа огромни благодарности на отбора за доверието и възможността да карам през 2023 г. О очаквам с нетърпение да видя какво можем да постигнем заедно“, добави пилотът на М-Спорт Форд.

Фурмо става вторият пилот от премиерния клас, който се мести в WRC2 след Оливър Солберг. Бившият пилот на Хюндай ще кара Шкода Фабия RS Rally2, подготвена от екипа на Toksport.

Междувременно Грегоар Мюнстер се присъединява към М-Спорт след спечели дебютна WRC2 победа в Япония. 23-годишният пилот от Люксембург дебютира в WRC2 през сезон 2019.

„Планът за следващата година е да участвам в много състезания в Rally2, като използвам предишния си опит и откривам някои състезания за първи път“, заяви Мюнстер.

„Трябва да се адаптирам към автомобила на Форд. Също така искам да се представя добре и да постигна добри резултати. М-Спорт е истинска фабрика за таланти. Ако погледнете пилоти като [Елфин] Еванс, [От] Танак, [Тиери] Нювил, то всички те идват от школата на този отбор.“

„Според мен това е най-доброто място за развитие като пилот, с отбора се работи добре. Освен това автомобилът на Форд е силен. Предстои ни добър сезон, така че фокусът ще бъде да се възползвам максимално от работата си с отбора, за да натрупам опит и да се развия като пилот“, добави пилотът на М-Спорт Форд.


Отборът на Малкълм Уилсън все още не е потвърдил пълния си състав за рали Монте Карло в клас WRC. До момента М-Спорт разполага с От Танак и Пиер Луи-Лубе.