Начало Избрани Гран при на Азербайджан – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Азербайджан – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1072
0
Гран при на Азербайджан 2023
Гран при на Азербайджан 2023, снимка Пирели

Гран при на Азербайджан е кръг №4 от сезон 2023 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на улична писта в столицата Баку, която е с дължина 6003 м и включва две дълги прави и технични участъци.

Шарл Льоклер ще потегли от полпозишън в днешната основна надпревара в Азербайджан. Пилотът на Ферари спечели както петъчната, така и вчерашната спринтова квалификация на градското трасе. Това е трети пореден случай, в който Льоклер стартира от първа позиция в Гран при на Азербайджан.

Льоклер се надява да запише силен резултат на пистата в Баку и евентуално да се бори за победата. До него на първа редица застава Макс Верстапен с Ред Бул. Двукратният световен шампион е един от фаворитите за спечелване на състезанието в Азербайджан.

На втори ред стартират Серхио Перес (Ред Бул) и Карлос Сайнц (Ферари). Мексиканецът също е фаворит като се има предвид победата във вчерашния спринт и представянето му на улични писти като тази в Азербайджан.

От трета редица потеглят Люис Хамилтън (Мерцедес) и Фернандо Алонсо (Астън Мартин). Зад тях са Ландо Норис (Макларън) и Юки Цунода (Алфа Таури). Челната десетка на грида в Азербайджан допълват Ланс Строл (Астън Мартин) и Оскар Пиастри (Макларън). Същевременно Нико Хюлкенберг (Хаас) и Естебан Окон (Алпин) ще потеглят от бокса заради промяна на настройките на техните болиди в условията на закрит парк.

Според Пирели най-добрата стратегия в Азербайджан е с едно спиране в бокса

Първият вариант е потегляне с медиум за 13-20 обиколки, след което смята с хард в остатъка от надпреварата в Баку. Има и алтернативен вариант. Той включва старт с хард и смята със софт след 38-45 обиколки. Последният по-бавен вариант е с две спирания в бокса. При него се стартира с медиум, след което идва смяна с хард от обиколка 8-16- и след това още един комплект твърди гуми на Пирели от обиколка 27-35. Гран при на Азербайджан е известна с честите си появи на кола за сигурност. Това може да доведе до промяна на стратегията и неутрализиране на разликите.