Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хакинен очаква Ботас да се бори за титлата през 2020 г.

Хакинен очаква Ботас да се бори за титлата през 2020 г.

1236
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Майкъл Потс

Валтери Ботас може да се бори тази година за титлата във Формула 1, смята Мика Хакинен. Световният шампион за 1998 и 1999 г. изрази в подкаста F1 Nation мнение, че сънародникът му е в топ форма.

„Валтери е в отлична ситуация в Мерцедес. Той е изключително талантлив и съм сигурен, че в момента е в най-добрата си форма в кариерата си.”

„Имам наистина високи очаквания за него тази година – да се бори за титлата”, каза Хакинен.

„Много сме работили сме заедно през годините, опитвайки се да изградим у него необходимите качества за изпълнението на тази задача.”

Ботас се присъедини към тима на Мерцедес за сезон 2017 след шокиращото оттегляне на Нико Розберг от Формула 1. Настоящият му договор с отбора е до края на 2020 г. Името му вече няколко седмици е част от слуховете около трансферите на пилоти, започнали след обявената раздяла на Ферари и Себастиан Фетел в края на годината. Смята се, че от Ботас се интересува тимът на Рено, където преценяват няколко кандидатури за мястото, което Даниел Рикиардо ще освободи. Твърди се и че мениджърът му Дидие Котон се е свързал с Ред Бул.

„Според мен [Люис] Хамилтън-Ботас е най-силният пилотски тандем, като се вземат предвид скорост, талант, години опит и отношение към тима”, каза Хакинен. „Валтери наистина израсна в най-добрия си сезон във Формула 1 (2019 г. според Мика – б.р.). Щеше да е на подиума и в Абу Даби, ако не бе принуден да стартира от дъното на грида. След това бе спъван от проблем с DRS в първите 20 обиколки. Четвъртото място там бе най-доброто, на което можеше да се надява.”

Ботас завърши втори в миналогодишното първенство – най-добрият му резултат във Формула 1 и през трите му години с Мерцедес. Финландецът спечели четири победи – в Австралия, Азербайджан, Япония и САЩ и бе изпреварен единствено от взелия шестата си титла Хамилтън.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.