Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Рено се свързали и с Ботас

От Рено се свързали и с Ботас

3543
0
Фернандо Алонсо, Валтери Ботас
Фернандо Алонсо и Валтери Ботас; снимка: Майкъл Потс

Обикновено така нареченият silly season се случва през лятото на сезона във Формула 1. 2020-та обаче е крайно необикновена година и вместо през юли и август слуховете относно това кой пилот къде ще кара догодина са част от историите през април и май. Себастиан Фетел и Ферари задвижиха трансферната въртележка, обявявайки, че ще се разделят след 2020-та. Карлос Сайнц ще заеме мястото на четирикратния световен шампион, а освободеният от него кокпит в Макларън пък ще е за Даниел Рикиардо. Така в Рено остана свободно място, за което се предполага, че френският тим преговаря с Фернандо Алонсо. Двукратният световен шампион сам заяви, че обмисля връщане в топ автомобилна категория, включвайки Формула 1 сред възможните опции. Сега обаче в Германия твърдят, че от Рено са се свързали с Валтери Ботас.

Финландският състезател има едногодишен договор с Мерцедес.

Сирил Абитебул е провел разговор с мениджъра на Ботас Дидие Котон

Според уебсайта Моторшпорт-тотал целта му била да провери какви са плановете на пилота за 2021 г.

Интерес от страна на френския тим не би бил твърде изненадващ поради няколко фактора. Ботас е победител в Гран при (има 7 успеха и общо 45 подиума) и е достатъчно бърз. Освен това не е толкова скъп като Алонсо, за когото имаше информация, че от Либърти са склонни да плащат част от заплатата му.

Информацията за интерес от страна на Рено може и да е просто слух, част от сложната игра на преговорите във Формула 1. Според последните изявления на Тото Волф в Мерцедес са все още далеч от постигане на споразумения с пилотите си. Спортният директор на щутгартския концерн обаче подчерта неколкократно, че в отбора са лоялни към състезателите си.

Междувременно се твърди, че хора от борда на Даймлер настояват за привличането на Фетел в противоречие с желанията на Волф

Това също би могло да е причина за поява на подобна информация относно Ботас. Волф е съдружник в основаната от Дидие Котон компания, която се занимава с делата на Валтери. Подобен ход би подсказал, че австриецът (или компанията) е решил съдбата на финландския пилот и се е разбрал с мениджъра да му търсят опции извън Мерцедес.