Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Добре е, че Хамилтън повдига темата за расизма, заяви Екълстоун

Добре е, че Хамилтън повдига темата за расизма, заяви Екълстоун

763
0
Бърни Екълстоун
Бърни Екълстоун; снимка: Майкъл Потс

Бърни Екълстоун одобри поведението на Люис Хамилтън и реакцията на шесткратния световен шампион след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, довела до бунтове и размирици в Съединените щати.

„Добре е, че Люис, както и футболистите, повдига темата. Трябва да продължим да говорим за това”, каза Екълстоун

„Лично мен ме удиви фактът, че на спорта бе нужно толкова време, за да обърне внимание на жестокото убийство на афроамериканец. През 1986 г. отмених състезанието в Южна Африка заради апартейда – това бе грешен и отвратителен режим. Но расизмът не изчезна.”

Екълстоун припомни случилото се в Бахрейн през 2012 г., когато отново бе повдигнат въпросът доколко спортът и политиката могат да се смесват. Надпреварата в Сахир за 2011 г. бе отменена заради протести в страната. В началото на 2012-та имаше недоволство към F1 старта и заплахи относно провеждането му. Дори от британския парламент отправиха призиви за отмяна на старта.

Имаше проблеми с визи за журналисти от определени медии заради опасения как ще отразяват ситуацията в Манама. Форс Индия и Заубер претърпяха инциденти – до бус на тима от Силвърстоун падна коктейл Молотов, а тимът от Хинвил попадна в протест. В крайна сметка състезанието се проведе и бе спечелено от Себастиан Фетел с Ред Бул.

„Поддържах хората, които твърдяха, че в Бахрейн ги подтискат или нещо подобно. Срещнах се с човека, който организираше протестите и хора, твърдящи, че са измъчвани. В случая с Бахрейн те се опитваха да превземат страната, докато в Южна Африка и в САЩ сега ситуацията е различна”, каза Екълстоун.

Преди няколко дни Хамилтън публикува пост в Инстаграм, с който остро нападна Формула 1 заради мълчанието след смъртта на Джордж Флойд

Спортът реагира бързо и се появиха редица реакции, подкрепящи борбата за равни граждански права.

Впоследствие той написа по-дълго изявление, в което обясни, че се е чувствал изключително зле през последната седмица.

„Изпитах толкова гняв, тъга и неверие към онова, което очите ми виждаха. Яростта ме завладя при гледката как се пренебрегва животът на хората ни. Постоянната несправедливост спрямо братята и сестрите ни по цял свят е отвратителна и ТРЯБВА да спре. Мнозина изглеждат учудени, но за съжаление за нас няма изненада. Онези от нас, които са черни, кафяви или нещо по средата виждат всичко това ежедневно, а не бива да се чувстват виновни, непринадлежащи (към средата) или да се страхуват за живота си заради цвета на кожата си. Уил Смит го каза най-добре: расизмът не се влошава, снимат го. Едва при сегашното насищане на света с камери излиза наяве по такъв начин.”

„Само когато има бунтове и писъци за справедливост властите поддават и вършат нещо, но тогава е твърде късно. Бяха необходими стотици хиляди оплаквания и опожаряването на сгради, за да се стигне до реакция на официалните лица и до решение за ареста на Дерек Човин за убийство, а това е тъжно.”

„За съжаление Америка не е единственото място, където расизмът живее и ние продължаваме да се проваляме като човешки същества, когато не заставаме на страната на правдата. Моля ви, не стойте мълчаливо, независимо от цвета на кожата ви.”