Начало WRC News Хюндай не планира да влиза във Формула 1

Хюндай не планира да влиза във Формула 1

524
0
Хюндай лого
снимка, Хюндай

Хюндай не планира да влиза във Формула 1 в бъдеще. Това бе потвърдено от шефът на екипа Сирил Абитебул. Според неговите думи, южнокорейският производител няма намерение да участва в F1 и е поставил за свой основен приоритет WRC..

Абитебул застана начело на Хюндай миналата седмица. Французинът замени на този пост временни директор Жулиен Монсо. Преди това 45-годишният инженер работеше няколко години в F1 и заемаше ръководни длъжности в Катерам и Лотус/Рено. Това подхрани редица спекулации, че Хюндай иска да влезе в F1 в бъдеще.

Ръководството на Формула 1 отдавна говори че редица производители водят задкулисни преговори за присъединяване към спорта след влизането в сила на новите правила за двигателите от 2026 г. До този момент единствено Ауди потвърди участието си в световния шампионат. Германският производител ще работи заедно със Заубер Моторспорт.

Предполага се, че Хюндай е един от тези кандидати, които проявяват интерес към Формула 1. Южнокорейският производител бе свързван с Ред Бул. Австрийският отбор планира да стане независим доставчик на двигатели през 2026 г. Но за тази цел трябва да си партнира с някой производител, тъй като не може да създаде самостоятелно всичко компоненти от новото поколение задвижващи системи.

Абитебул отрече слуховете, които свързват Хюндай с Формула 1. Французинът каза, че е прекалено рано да се разглежда подобна идея. Той обясни, че приоритетът на марката си остана участие в световния рали шампионат, тъй като това се комбинира най-добре с продажбите на серийни автомобили.

От друга страна Абитебул предполага, че с годините може да има нарастване на усилията на Хюндай. Южнокорейският производител сигурни ще да увеличи на пазарния дял на автомобилите си през следващите няколко години. Това може да промени философията на марката и да я подтикне да насочи ресурсите си към други области на моторните спортове.

Малко преди началото на рали Монте Карло директорът на Хюндай отговори на въпроса дали марката има намерение да се включи в други шампионати или серии.

„Няма конкретен план. Хюндай е компания, която е готова за фантастично развитие в световен мащаб. Тя има нова продуктова линия, уникална гама и т. н. и т. н. Всички знаем, че моторните спортове са тук, за да подкрепят основно бизнеса“, каза Абитебул.

„Трябва да разбера заедно с останалата част от компанията от какво се нуждае бизнесът и как можем да го подкрепим в момента“, продължи Абитебул. „Ралито е най-доброто решение за поддръжка на малкия сегмент автомобили [сегмент А]. Трябва също така да видим как ще се развива сегмент А и да се уверим, че ралито ще остане релевантно на този сегмент.“

„Това със сигурност е нашият приоритет в момента. Подготвяме се за него с пълна силна. Освен това трябва да спечелим и да сме сигурни, че ралито ще продължи да служи на интересите на бизнеса.“

Хюндай отдавна е свързван с Формула 1. Абитебул все пак каза, че би било погрешно да са каже, че марката категорично няма да се включи в спорта в бъдеще. Французинът обясни, че е твърде рано да се обмисля подобно решение.

„Не искам да казвам „да.“ Тогава вие веднага ще възприемете идеята, че Хюндай отива във Формула 1.“

„Искам да се върна към предишния си отговор. Трябва да сме сигурни, че тя действа добре на бизнеса. В момента ралито служи на бизнеса. Приоритетът ни е да се уверим, че то ще остане такова когато работим с ФИА и промоутърите“, завърши Сирил Абитебул.

В момента Хюндай участва с три автомобила в рали Монте Карло. Надпреварата е кръг №1 от сезон 2023 в WRC.