Начало Форум Коментари по време на спринтовата квалификация

Коментари по време на спринтовата квалификация

3937
0
Монца; Снимка: Пирели
Монца; Снимка: Пирели

Спринтовата квалификация е нововъведение във Формула 1, с което за втори път се експериментира този уикенд преди Гран при на Италия. Тя ще бъде в рамките на 104 км или 18 обиколки на пистата Монца – това е една трета от стандатното състезание. Стартовата решетка за спринта бе определена в квалификация, проведена по обичайния начин, но в петък след само една тренировка. Днес следобед бе втората свободна сесия.

Първият спринт беше на Силвърстоун в уикенда за Гран при на Великобритания.

Резултатите от спринтовата квалификация ще определят подреждането на старта за неделната Гран при. Първите трима днес ще получат точки – три за победителя, две за втория и една точка за третия в класирането.

Мненията относно новия формат са разнопосочни – Марио Андрети е твърд фен на стандартния формат и не одобрява спринтовите квалификации. Емерсон Фитипалди от своя страна се изказа положително за спринта и харесва променения формат на уикенда. Като цяло изказванията в падока са доста смесени.

Третата и последна за сезона спринтова квалификация ще проведе в Гран при на Бразилия, която е планирана за 12-14 ноември.