Начало Рали Ковалайнен стана рали шампион на Япония

Ковалайнен стана рали шампион на Япония

672
0
Хейки Ковалайнен и Сае Китагава
Хейки Ковалайнен и Сае Китагава, снимка Rally Team AICELLO

Хейки Ковалайнен стана рали шампион на Япония. Бившият пилот от F1 спечели титлата в националния шампионат All-Japan Rally в края на миналия уикенд. Въпреки че финишира девети в рали Хокайдо, финландецът грабна титлата в предпоследния кръг от сезона.

Ковалайнен се оттегли от пистовите състезания през края на 2021 г. 40-годишният състезател има общо 112 старта в F1 от 2007 до 2013 г. След това той реши да се прехвърли в Япония и се състезаваше в националния автомобилен шампионат Super GT.

През тази година Ковалайнен се състезава единствено в японския рали шампионат All-Japan Rally. Там той кара автомобил Шкода Фабия R5, подготвена от Team Aicello. Навигатор на финландеца е Сае Китагава.

Бившият пилот от F1 записа пет победи в шестте предишни състезания от шампионата. Ковалайнен и Китагава влязоха в рали Хокайдо миналия уикенд с почти гарантирана победа в първата си година на състезание в най-високия клас JN-1. В него участват само автомобили със задвижване на четирите колела на All-Japan Rally.

Въпреки че финишира едва девети, докато най-близкият му съперник за титлата Норихико Кацута спечели състезанието, Ковалайнен грабна титлата. Опитният състезател има достатъчен аванс преди финалното рали „Highland Masters.“

Това е втората титла на Ковалайнен в Япония след триумфа му през 2021 г. в клас JN-2 с автомобил Тойота 86, който бе с две задвижващи колела.

Финландецът преживя труден уикенд в рали Хокайдо. Това бе едва второто състезание за сезона, което се провежда на чакъл. По време на петия етап от събитието той съботния получи повреда, която му коства 22 минути.

„Не можах да сменя спуканата гума много добре заради повреда в стойката на крика. Трябваше да импровизирам и да намеря друго решение, за да повдигна задната част на автомобила и в крайна сметка да я сменя“, сподели Ковалайнен.

„Но през уикенда знаех, че вече сме спечелили шампионата, затова натисках малко по-силно, отколкото трябва.“

След финала на сезона в японския рали шампионат следващия месец, Ковалайнен ще се фокусира към планираното еднократно участие в рали Япония. Надпреварата ще приеме последния 13-ти кръг от сезон 2022 в WRC.

Бившият шампион в Super GT няма търпение отново да кара на асфалт и доказа, че е най-бързият състезател на такава настилка.

„Този уикенд в Хокайдо показа, че имам много да уча за състезанията на чакъл. Чувствам, че не карам добре по тези високоскоростни и хлъзгави пътища. Това е област, която ще трябва да практикувам много в бъдеще, ако искам да постигна някакъв напредък.“

„Чувствам се много по-уверен на асфалт. Заради това очаквам с нетърпение последния кръг на All-Japan Rally и WRC, дори и да не се получат нещата. Знам, че всеки един пилот може да получи повреда в своя автомобил и да изостане. Това е просто част от играта“, добави Хейки Ковалайнен.