Начало WRC News Лапи води в Турция, Ожие и Нювил вървят втори и трети

Лапи води в Турция, Ожие и Нювил вървят втори и трети

374
0
Есапека Лапи
Есапека Лапи; снимка: Ситроен Рейсинг

Есапека Лапи оглавява генералното класиране в рали Турция след първия ден от 11-ия кръг на световния шампионат за 2019 г. На 17,7 секунди зад него е съотборникът му в Ситроен Себастиен Ожие. Трети в подреждането е Тиери Нювил (Хюндай), на 18,4 сек.

„Беше наистина добър ден за нас, но не съм виждал такава отсечка”, заяви Лапи след предпоследната дистанция

„Колата претърпя поне 15 сериозни удара. Иначе нямахме и най-малко притеснение, а освен това бяхме в състояние да правим каквото искаме с C3 WRC. Смятам, че подходът ни е добър. Намерихме и чудесно темпо. Доволен съм от първия ден, но остава още много работа. Надявам се да продължим по същия начин. 17 секунди е добър аванс във Финландия, но в това рали дори минута не е кой знае какво.”

Ожие спука гума още в първата петъчна отсечка и определи деня си като особено сложен.

„Следобед при удар повредихме бронята, което обърка аеродинамиката на колата. Утрешните дистанции изглеждат по-леки от днешните. Трябва обаче да сме много внимателни, за да ги преминем без инциденти. Очаква ни сериозна битка и можете да разчитате, че ще атакувам”, каза французинът.

Тиери Нювил взе две победи в отсечките, но първият състезателен ден в Турция не бе никак лек за белгиеца

„Денят ни не започна по желания начин, особено след като заедно с Андреас [Микелсен] бяхме най-бързи в четвъртък вечер. Просто не бяхме конкурентоспособни. Колата не работеше като хората. Освен това стартирахме втори, липсваше ни сцепление. Следобед ситуацията се промени. Преди шестата отсечка всъщност спукахме гума, така че се наложи да преминем към по-меката смес. Не го мислихме дълго, натиснахме здраво и дъждът накрая ни помогна да се върнем в играта. Далеч сме от финала на ралито, но ще започнем съботата в добро разположение на духа”, обясни Нювил.

Лидерът в генералното класиране на шампионата От Танак е на осма позиция.