Начало WRC News Танак: Ожие и Нювил са тези, които трябва да поемат повече рискове

Танак: Ожие и Нювил са тези, които трябва да поемат повече рискове

271
0
От Танак
От Танак; снимка: Тойота

След четири победи в последните пет кръга от световния рали шампионат (WRC) От Танак е фаворит за успех и в Турция, 11-ата надпревара от тазгодишното първенство. Той спечели през 2018 г. може би най-тежкото състезание от няколко сезона насам. В момента естонският пилот има аванс от 33 точки в генералното класиране пред Тиери Нювил. Себастиен Ожие е трети в подреждането, на 40 точки. До края на шампионата остават четири кръга.

По принцип Танак печели победите си със скорост. Рали Турция обаче изисква различен подход.

„На това рали не става дума за натискане на лимита през цялото време. По-важно е да намериш ритъм, който да подхожда на условията и след това да прецениш с каква скорост да продължиш”, обясни Танак.

„Миналата година взехме победата, но това се дължеше по-скоро на стратегия, отколкото на скорост. Отсечките могат да са много тежки, така че подходът е по-скоро да се пазиш от проблеми. Отборът работи много по колата, мотивацията ни е на сериозно ниво след резултатите във Финландия и Германия.”

Условията в Турция са изпитание и за автомобилите, и за екипажите. Температурата на въздуха достига 35 градуса, на огромно натоварване са подложени спирачки, двигатели, трансмисии. Нювил и Ожие откриха преди 12 месеца, че вниманието определено е най-важно по отсечките около Мармарис. Те обаче са в догонваща позиция в първенството и Танак е наясно с това.

„Според мен Себ и Тиери са тези, които трябва да поемат повече рискове. Най-важното в това рали е да не спираш, да не пукаш гуми”, допълни Танак

Ожие е наясно, че не бива да допуска миналогодишните грешки, ако иска да продължи да се бори за титлата. Той сподели, че състезателните дистанции в Турция са най-трудните, по които е карал в кариерата си. Нювил също възнамерява да е особено внимателен по отсечките.

Елфин Еванс пък пропуска трети кръг от световния шампионат, след като контузи гърба си в Естония по-рано през лятото. Понтус Тидеманд кара за М-Спорт в Турция, а наскоро си осигури и втори старт с британския тим.