Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: F1 няма да провежда надпревара на мястото на отменената Гран при...

Официално: F1 няма да провежда надпревара на мястото на отменената Гран при на Китай

2528
0
Шанхай Интернешънъл Съркюит, Гран при на Китай, F1
снимка: Пирели

Формула 1 няма да провежда надпревара на мястото на отменената Гран при на Китай. Това означава, че F1 календарът за 2023 г. ще се състои от 23 надпревари.

От ръководството на спорта разпратиха съвсем кратко изявление до медиите. То гласи: „Формула 1 потвърждава, че сезон 2023 ще се състои от 23 надпревари. Всички дати в календара остават непроменени.“

Надпреварата в Шанхай бе отменена заради усложнената вследствие на COVID-19 ситуация. От края на 2022 г. положението с разпространението на коронавируса в Китай е много сложно. Надпреварата в страната бе насрочена в одобрения от Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА календар като четвърти кръг. След това бе отменена заради сложната епидемична обстановка. В началото на 2023 г. Китай отвори отново границите си и водеше преговори за връщане на състезанието в листата. До споразумение не се стигна. Основната причина за това са затрудненията в пътуванията до Китай.

Гран при на Китай не е провеждана от 2019 г. насам заради пандемията от COVID-19. В края на миналата година договорът на организаторите от Шанхай бе удължен до 2025 г. Не е ясно дали провалът събитието да се състои за четвърта поредна година ще има някакво отражение върху контракта.

В F1 пък разгледаха няколко варианта, тъй като имаше желаещи да заместят състезанието в Шанхай трасета. Най-често се спрягаха Портимао в Португалия и Истанбул парк в Турция

Тъй като първата част на сезона вече е планирана обаче, стана твърде комплексно да се вмести ново състезание.

Така между Гран при на Австралия (2 април) и Гран при на Азербайджан (30 април) ще има 4 седмици пауза.

Първоначалният вариант на F1 календара за 2023 г. се състоеше от 24 кръга. И с 23 той остава най-дългият в историята на спорта. Увеличаването на състезанията често е коментирано, тъй като натоварва както отборите, така и феновете. Популярността на спорта понастоящем обаче е толкова голяма, че въпреки многото състезания билетите се изчерпват месеци по-рано.

През 2023 г. дебют в F1 ще направи Лас Вегас. Катар пък ще се върне в листата. Първата надпревара там се състоя през 2021 г., миналия сезон нямаше, а сега стартира 10-годишен договор на страната за домакинство на кръг от Формула 1.