Начало WRC News Официално: Танак се връща в М-Спорт

Официално: Танак се връща в М-Спорт

642
0
От Танак и Малкълм Уилсън, М-Спорт Форд
От Танак и Малкълм Уилсън, снимка М-Спорт Форд

От Танак се връща в М-Спорт. Световният шампион от сезон 2019 ще бъде част от британския отбор през сезон 2023 в WRC и ще кара Форд Пума Rally1. Заедно с него е и неговият навигатор Мартин Ярвеола.

Танак бе една от водещите фигури в пазара на пилоти след края на сезон 2022 в световния рали шампионат. В края на октомври той обяви, че си тръгва от Хюндай след финала на рали Япония. Естонецът изкара три трудни кампании с южнокорейския производител, в които записа само 5 победи.

Днешното съобщение слага край на спекулациите относно бъдещето на Танак в WRC. Вариантите за бившия световен шампион бяха завръщане в Тойота или взимане на една година почивка.

Преди няколко седмици японската марка обяви пилотския си състав за догодина. В него присъстваха имената на настоящия първенец Кале Рованпера, Елфин Еванс, Себастиен Ожие и Такамото Кацута. По този начин стана ясно, че естонецът няма да се връща в Тойота.

В крайна сметка Танак реши отново да бъде част от М-Спорт Форд. 35-годишният състезател носи със себе си богати познания, опит и експертиза. Те трябва да стимулират и вдъхновяват екипа на Малкълм Уилсън да се стреми към крайната цел, която е спечелване на световния рали шампионат при пилоти и конструктори през 2023 г.

М-Спорт е екипът, с който Танак започва кариерата си в WRC. През 2011 г. той дебютира в поддържащата категория на световния рали шампионат с автомобили на Форд. 12 месеца по-късно спечели първия си WRC подиум с отбора от Кумбрия. След това той няколко пъти напуска и се връща при британците, като през това време кара и за отбора на DMACK.

Възходът в кариерата на Танак започна през сезон 2017. Тогава той отново е част от М-Спорт и най-накрая печели първата си WRC победа на рали Сардиния. До края на годината той триумфира и асфалтовото рали Германия.

Тези две победи, заедно с още пет подиума през същата година, бяха решаващ компонент за историческата титла на М-Спорт в шампионата при конструкторите през 2017 х.

После Танак се раздели с М-Спорт Форд и записа още повече успехи с други производители. Сега той се завръща в екипа на Малкълм Уилсън като състезател, който е печелил световната титла в WRC, както и 17 победи и 42 подиума.

„М-Спорт е мястото, което ме възпита като пилот и ми даде всички трудни уроци и опит, за да стана играч от най-високо ниво в световния рали шампионат. Така и не съм защитил успеха си откакто станах световен шампион. Затова няма да мога да се примиря със себе си, докато не го направя“, сподели Танак.

„Проведох много разговори с Малкълм. Двамата определено споделяме една и съща амбиция за предстоящия сезон. Това ще бъде голямо предизвикателство за нас. От друга страна, аз познавам хората в Довънби Хол и много добре знам на какво са способни. Знам, че те имат огромна страст и ще дадат всичко от себе си, за да можем да се борим за шампионата. Щастлив съм, че се връщам в M-Sport Ford World Rally Team. Гарантирам, че догодина ще дам всичко от себе си“, добави пилотът на М-Спорт.

„Изпълва ме с огромно щастие и радост да видя От отново тук, в Довънби Хол. Следя отблизо кариерата му още от юношеските му години. Гордея се,  че бях част от постиженията му през последното десетилетие“, каза Малкълм Уилсън.

„Той беше в Довънби, за да разгледа нашите съоръжения и да тества нашия автомобил в гората Грейстоук. От първоначалните отзиви на От можем да кажем, че сме уверени в борбата си за световния шампионат през 2023 г. Всъщност От е тук само за няколко дни. Това ни показа нивото, необходимо за постигане на победи в ралито“, добави главният изпълнителен директор на М-Спорт Форд.

„Да видиш От отново в гащеризона на М-Спорт ще бъде важен момент за всички в Довънби Хол. Целта за 2023 г. е ясна както за нас, така и за От- да спечелим шампионата на пилотите, както и този при производителите. За да постигнем тази цел заедно, ще трябва да положим много труд и енергия. Ние сме подготвени и готови за това предизвикателство. Привличането на пилот като Танак е от ключово значение за повдигане на духа и желанията на отбора да реализира пълния си потенциал и да продължи напред през сезон 2023“, заяви директорът на М-Спорт Ричард Милнър.