Начало WRC News Танак напуска Хюндай след рали Япония

Танак напуска Хюндай след рали Япония

551
0
От Танак, Хюндай
От Танак, снимка Хюндай

От Танак напуска Хюндай след края на сезон 2022 в WRC. Няколко часа след края на рали Испания естонецът заяви, че е избрал да прекрати предсрочно договора си с южнокорейския производител.

Танак имаше договор с Хюндай до края на следващия сезон. Въпреки това бъдещето му в тима изглеждаше под въпрос след последните събития. Световният шампион от сезон 2019 заяви миналия месец, че може да пропусне сезон 2023 заради лични причини. В крайна сметка стана ясно, че естонският състезател е решил да приключи престоя си в Хюндай преждевременно.

35-годишният състезател изненадващо се присъедини към Хюндай след като спечели световната титла с Тойота през 2019 г. Решението на Танак бе доста изненадващо, имайки предвид успехите, които постигна с японската марка. Откакто се присъедини към екипа от Алценау, той спечели 5 победи и 14 подиума.

Танак не бе никак доволен от развитието на отбора тази година. Естонецът на няколко пъти открито критикува ръководството и оборудването на Хюндай, след като се сблъска с редица проблеми с надеждността на автомобила i20 N Rally1.

„Това е лично решение, което взех след внимателно обмисляне и уважение към екипа“, публикува Танак в социалните мрежи.

„Чувствам обаче, че съм на етап от кариерата си, в който трябва да се впусна в ново предизвикателство. През последните три сезона имахме добро партньорство с Хюндай. Гордея се с всичко, което постигнахме заедно.“

„Работихме усилено, за да преодолеем някои трудни моменти. През последните няколко старта показахме, че вървим в правилната посока.“

„Втората част на сезона показа нивото на представяне, което можем да постигнем, когато нещата се получат. От друга страна, за вече дойде времето да пробвам нещо ново. Благодаря на екипа за разбирането и му пожелавам всичко добро“, добави От Танак.

Директорът на Хюндай Моторспорт Жулиен Монсо прие решението на Танак. В същото време той призна, че не е очарован от създалата се ситуация.

„Напускането на От е разочароващо, но това е решение, което трябва да приемем и уважим“, каза Монсо.

„Той без съмнение е един от най-добрите пилоти в световния рали шампионат. Имахме щастието да се убедим от първа ръка чрез победите, които постигнахме заедно през трите сезона.“

„Сътрудничеството ни беше като увеселително влакче, което върви нагоре и надолу. Първата година от съвместната ни работа беше повлияна от пандемията. Тази година пък се сблъскахме с нови хибридни разпоредби, които със сигурност бяха предизвикателство. От показа истинско лидерство, за да накара себе си и отбора да намерят подобрения и да се върнат към победите.“

Напоследък набрахме положителна инерция с нашия Хюндай i20 N Rally1. Той със сигурност ще ни липсва. Но от друга страна, това е и възможност да се прегрупираме и да се възстановим.“

„Вече сериозно обмисляме състава на екипа за 2023 г. Това решение, макар и да не беше желано от нас, ни отваря различни възможности при подготовката за следващия сезон. „Пожелаваме на От и Мартин всичко най-добро за бъдещето“, добави директорът на Хюндай.

В началото на месеца марката обяви и раздялата си с Оливър Солберг. До този момент само Тиери Нювил е потвърдил участието си през следващия сезон.