Начало WRC News Рованпера на крачка от втора WRC титла, Нювил начело в Централноевропейското рали

Рованпера на крачка от втора WRC титла, Нювил начело в Централноевропейското рали

215
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кале Рованпера е на крачка от втората си световна титла в WRC, след като единственият му останал съперник в първенството – Елфин Еванс катастрофира в събота. Уелсецът ще продължи надпреварата утре по системата Рали2, но няма шанс да задържи двубоя за короната в първенството до последната надпревара.

Рованпера поведе още в началния ден на състезанието в Чехия. В петък бе още по-убедителен и приключи деня с над половин минута аванс пред Тиери Нювил. Белгиецът намали рязко преднината му, след като Кале се завъртя във втората съботна отсечка. В 11-ата състезателна дистанция пък дойде катастрофата на Еванс. Уелсецът трябваше да вземе повече точки от Рованпера, за да има някакъв шанс да се бори за титлата до финала на шампионата. Той се хлъзна на десен завой на мокрото трасе и се изпързаля, спирайки в хамбар извън пътя.

След инцидента на съотборника си в Тойота Рованпера се съсредоточи върху шампионата, а не върху победата в Централноевропейското рали. Нювил излезе начело и завърши деня с преднина от 26,2 секунди.

„Хубаво е, че завърших съботата“, коментира Рованпера, на когото му е необходимо утре да преодолее останалите отсечки без проблеми, за да спечели втора поредна WRC титла в кариерата си.

„По отсечките е трудно. Мисля, че това са най-сложните условия за каране на асфалт, които съм виждал“, допълни финландецът.

Нювил сподели, че цял следобед се е старал да поддържа разликата и се радва да е начело в състезанието.

От Танак заема третото място. Той имаше известни проблеми с ръчната спирачка в своя Форд Пума и се забави допълнително. На половин секунда зад естонеца е Себастиен Ожие. Такамото Кацута се бори за петата позиция с Теему Сунинен.