Начало WRC News Сезон 2023 в WRC приключи с победа на Еванс

Сезон 2023 в WRC приключи с победа на Еванс

245
0
Венсан Ланде, Себастиен Ожие, Скот Мартин, Акио Тойода, Елфин Еванс, Кале Рованпера, Йоне Халтунен, Яри-Мати Латвала
Венсан Ланде, Себастиен Ожие, Скот Мартин, Акио Тойода, Елфин Еванс, Кале Рованпера, Йоне Халтунен и Яри-Мати Латвала; снимка: Тойота

Елфин Еванс спечели последния кръг от сезон 2023 в световния рали шампионат – домашната за тима си Тойота надпревара в Япония. Успехът за отбора бе троен благодарението второто и третото място на Себастиен Ожие и Кале Рованпера.

Успехът бе трети за сезона за Еванс и навигатора му Скот Мартин, както и общо девети за Тойота през 2023 г. Екипът спечели титлата при конструкторите две ралита преди края на състезателната година. Рованпера и Йоне Халтунен пък взеха тези при пилотите и навигаторите в предпоследното състезание.

Еванс натрупа почти две минути аванс в петък. Преднината му се увеличи още повече в събота. Условията и през последния ден на рали Япония не бяха леки. Уелсецът внимаваше много и се поздрави с успеха.

„Чудесно е отново да сме на най-високото стъпало на подиума и още по-хубаво е, че постигнахме троен успех за отбора“, отбеляза Еванс

„Беше дълъг и труден уикенд. В петък условията бяха особено трудни, но завършихме деня със сериозен аванс. След това предизвикателството вече бе различно – да управляваме разликата, а не да натискаме на пълна газ. Огромни поздравления за отбора. Беше невероятен сезон, колата вървеше страхотно“, каза още уелсецът.

Ожие заяви, че е много доволен да е част от този резултат.

„Наистина исках да дойда и да помогна на тима да постигне идеалния резултат. Мисля, че победа бе основната цел. Но троен подиум е просто фантастично постижение. Условията по трасето поднесоха доста изненади. Надявам се целият отбор да се наслади на момента: благодаря на всички, те наистина го заслужават“, коментира осемкратният световен шампион.

Рованпера заяви, че се чувства страхотно. Според него тимът на Тойота доказа още веднъж, че има невероятна скорост и постоянно поведение

„Гордея се и Така (Такамото Кацута, който завърши пети в домашното си рали – б.а.). Атмосферата през изминалата седмица бе невероятна“, допълни финландецът.

Четвърти в рали Япония се нареди Есапека Лапи с Хюндай пред Кацута, От Танак, Андреас Микелсен, Николай Грязин, Кайетан Кайетанович и Хироки Араи.