Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кем опровергава слухове за пневмония на Шумахер

Кем опровергава слухове за пневмония на Шумахер

63
0
Мерцедес,Михаел Шумахер,Хокенхайм

Сабине Кем отхвърли слуха, че Михаел Шумахер се бори с пневмония. Тя за пореден път подчерта, че информации, които не идват от мениджърския екип или от лекарите от болницата в Гренобъл, трябва да се приемат като спекулации. Това нейно изказване пред агенция dpa дойде часове, след като вестник Bild публикува материал, че през миналата седмица докторите са диагностицирали пневмония и са я третирали с медикаменти.

Според германския вестник при лечението на седемкратния световен шампион във Формула 1 са били приложени силни антибиотици, които да се справят с инфекцията. Как това е повлияло и дали е повлияло на опитите да бъде изваден от кома не било ясно.

На запитване на вестника към професор Ханс-Петер Мьоке, шеф на института по спешна помощ в Хамбург, специалистът обяснява, че подобно усложнение може да е много опасно за живота на пациента.

„Бронхопневмонията е много тежко и опасно заболяване, защото намалява приемането на достатъчно кислород от тялото и намалява неговите съпротивителни сили“, обяснява Мьоке. Той допълва, че е възможно пациент в кома да развие заболяването. В такова състояние пациентът не може да отхрачва образуващия се в гърлото секрет заради вкараната в него тръба, помагаща за изкуственото дишане. „Един здрав човек преглъща многократно за минута, в повечето случаи без дори да забелязва и това пази дробовете“, казва още специалистът.

Но как биха стигнали докторите до подобна диагноза при човек в кома?

„Чрез рентгенова снимка или чрез клинични признаци като висока температура. В подобен случай секретът се извлича от дробовете със стерилен аспираторен маркуч, който се вкарва през тръбата за обдишване. След това секретът се изследва и се преценява кои са подходящите за случая антибиотици спрямо откритите бактерии.

Най-често медикаментите се прилагат от седем до десет дни. След три до четири дни състоянието се подобрява значително и се смята, че няма пряка опасност за живота. Има обаче и бактерии, които могат да са резистентни срещу широк спектър от антибиотици“, разяснява лекарят.