Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Възможните стратегии за старта на Ред Бул Ринг + наличните за надпреварата...

Възможните стратегии за старта на Ред Бул Ринг + наличните за надпреварата гуми

1574
0
Ферари, падок
снимка: Спас Генев

Шарл Льоклер взе първата позиция на грида за Гран при на Австрия и ще стартира от челото със софт. Според доставчика на гуми Пирели обаче оптималната стратегия е потегляне с медиум. Със средната по твърдост смес ще са Макс Верстапен (Ред Бул) и пилотите на Мерцедес Валтери Ботас и Люис Хамилтън.

От Пирели смятат, че най-добрият вариант е 1 питстоп: старт с медиум, серия от 14 до 20 обиколки и след това смяна с хард до финала

Стратегия със софт се доближава до този като бързина. При нея се правят 12-16 тура с най-меката смес и след това пак хард до края. Два бокса са най-бавната възможност.

Сред основните фактори, които ще влияят върху развоя на надпреварата, са времето и трафикът. Метеорологичните условия през целия уикенд в Австрия са необичайно горещи. Температурата на въздуха надхвърля 30 градуса, а тази на пистата на моменти доближава 60. Вятърът вече имаше сериозна роля в няколко излитания и дори удари – на Верстапен и Ботас в петък, така че скоростта му ще има значение.

Трасето пък е късо и това е предпоставка за струпване на автомобили. В квалификацията Данил Квят изпусна класиране в Q2, след като връхлетя няколко болида в края на Q1. Джордж Ръсел получи наказание за тази ситуация.

„Наблюдаваме интересно разделение на стратегии. Мерцедес и Верстапен ще започнат състезанието с медиум, докато Ферари и останалите пилоти в топ 10 ще са с меката смес. Изпълнението им ще е ключово в състезанието. Софт нямаше грейнинг до момента. Изглежда тази гума ще е по-ефективна в надпреварата, отколкото бе на Пол Рикар преди седмица. Прекъсванията в петъчните тренировки обаче означават, че отборите може да не са събрали достатъчно данни”, коментира спортният шеф на Пирели Марио Изола.