Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Възможните стратегии за старта на Ред Бул Ринг + наличните за надпреварата...

Възможните стратегии за старта на Ред Бул Ринг + наличните за надпреварата гуми

1520
0
Ферари, падок
снимка: Спас Генев

Шарл Льоклер взе първата позиция на грида за Гран при на Австрия и ще стартира от челото със софт. Според доставчика на гуми Пирели обаче оптималната стратегия е потегляне с медиум. Със средната по твърдост смес ще са Макс Верстапен (Ред Бул) и пилотите на Мерцедес Валтери Ботас и Люис Хамилтън.

От Пирели смятат, че най-добрият вариант е 1 питстоп: старт с медиум, серия от 14 до 20 обиколки и след това смяна с хард до финала

Стратегия със софт се доближава до този като бързина. При нея се правят 12-16 тура с най-меката смес и след това пак хард до края. Два бокса са най-бавната възможност.

Сред основните фактори, които ще влияят върху развоя на надпреварата, са времето и трафикът. Метеорологичните условия през целия уикенд в Австрия са необичайно горещи. Температурата на въздуха надхвърля 30 градуса, а тази на пистата на моменти доближава 60. Вятърът вече имаше сериозна роля в няколко излитания и дори удари – на Верстапен и Ботас в петък, така че скоростта му ще има значение.

Трасето пък е късо и това е предпоставка за струпване на автомобили. В квалификацията Данил Квят изпусна класиране в Q2, след като връхлетя няколко болида в края на Q1. Джордж Ръсел получи наказание за тази ситуация.

„Наблюдаваме интересно разделение на стратегии. Мерцедес и Верстапен ще започнат състезанието с медиум, докато Ферари и останалите пилоти в топ 10 ще са с меката смес. Изпълнението им ще е ключово в състезанието. Софт нямаше грейнинг до момента. Изглежда тази гума ще е по-ефективна в надпреварата, отколкото бе на Пол Рикар преди седмица. Прекъсванията в петъчните тренировки обаче означават, че отборите може да не са събрали достатъчно данни”, коментира спортният шеф на Пирели Марио Изола.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter