Начало WRC News Танак най-бърз на шейкдауна в Естония

Танак най-бърз на шейкдауна в Естония

347
0
От Танак
От Танак ; снимка: Хюндай

От Танак бе най-бърз в шейкдауна на рали Естония. С надпреварата в родината на световния WRC шампион за 2019 г. се възобновява първенството за 2020 г.

Пилотът на Хюндай изпревари Есапека Лапи (М-Спорт), Кале Рованпера (Тойота), Себастиен Ожие (Тойота), съекипника си Тиери Нювил, Елфин Еванс с третия Ярис WRC и Крейг Брийн с третото i20 Coupe WRC. Той направи най-бързите си преминавания на малко над 6-километровата отсечка по-късно от останалите. Най-силното му време бе 2:58.3 мин, със секунда и половина по-добро от това на Лапи. Рованпера бе на още десета от секундата назад.

Естония е домакин на WRC кръг за първи път, ставайки 33-ата страна, приела световния шампионат. Надпреварата там се оказа 600-ото състезание от основаването на първенството през 1973 г. Тя се провежда при строги мерки за безопасност заради пандемията от COVID-19. ФИА вече има опит след възобновяването на няколко други шампионата. Задължителни са социалното дистанциране, тестване преди пристигане за събитието, носене на маски.

Танак познава отсечките около Тарту в югоизточната част на страната

Той има две победи в ралито от предишни години, когато WRC отбори го използваха като тренировка за Финландия.

„За нас наистина е нещо специално, че първото рали след изолацията е в Естония“, сподели Танак.

Надпреварата започва тази вечер със суперспециален етап в Тарту. Организаторите са подготвили общо 17 отсечки с дължина 233,4 км.