Начало Избрани Уебър: Ред Бул ще бъде най-опасният отбор в началото на сезон 2023

Уебър: Ред Бул ще бъде най-опасният отбор в началото на сезон 2023

1212
0
Марк Уебър
Марк Уебър, снимка Ред Бул Контент Пуул

Марк Уебър не отписва шансовете на Ред Бул в предстоящата кампания. Австралиецът е категоричен, че тимът от Милтън Кийнс е фаворит да спечели първите състезания през сезон 2023 въпреки наказанието, което бе получи от ФИА.

Миналата година Ред Бул бе глобен със $7 млн. заради надвишаване на границата на разходите. Австрийският отбор също така ще разполага с още по-малко време, което да прекара във въздушния тунел.

По принцип Ред Бул разполага с най-много време за аеротестове и изчислителна динамика на флуидите (CFD) заради спечелването на конструкторската титла през 2022 г. Във връзка с това Кристиан Хорнер заяви, че санкцията на ФИА ще струва на автомобила на неговия екип 0.5 сек. на обиколка.

Уебър обаче не е много съгласен с твърденията на британеца. Бившият пилот от F1 е категоричен, че Ред Бул ще бъде най-опасният отбор на стартовата решетка през сезон 2023.

„Ред Бул ще бъде най-опасният отбор в началото на сезон 2023“, сподели Уебър. „Всъщност всеки трябва да вдигне нивото на представяне във всички аспекти. Видяхме, че Мерцедес има голяма надеждност, а Ферари, разбира се, беше с по-малка. Но пък Ред Бул имаха добра надеждност и бяха силни на абсолютно всички писти.“

„Според мен, Макс се състезаваше в собствена лига, която се казваше „F1+“. Най-важното за мен беше да видя какво направи в състезанието на Спа, макар да стартира от по-задна позиция. Това беше наистина невероятно.“

Хорнер определи наложеното на Ред Бул наказанието на ФИА като „драконовско“. В същото време Ейдриън Нюи заяви, че ограниченията ще се отразят негативно на представянето на Ред Бул. Британският инженер все пак не каза с колко ще бъде по-бавен новият болид на екипа. Уебър обаче е на друго мнение. Австралиецът не вярва, че наказанието на федерацията няма да окаже толкова голямо влияние на скоростта на RB19.

„Не мисля, че някой наистина знае  колко ще им се отрази това. Сигурен съм, че те имат достатъчно креативни хора, за да продължат да работят.“

„Също така не знаем кога Мерцедес се отказах от развитието на колата за тази година [през 2022 г.]. В известен смисъл отказване не е точната дума, защото винаги има какво да се научи.“

„Имам предвид как те са разпределили времето, научноизследователската и развойна дейност и парите в рамките на бюджетния лимит между миналата година и автомобила за 2023 г. Благодарение на тези елементи ще бъде интересно да видим как ще се развие първото тримесечие на този сезон“, допълни Марк Уебър.

Ред Бул ще представи RB19 на 3 февруари в Ню Йорк. Има вероятност екипът от Милтън Кийнс да направи някакви промени в разцветката на болида за 2023 г.