Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: В края битката беше доста близка

Верстапен: В края битката беше доста близка

1077
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Япония. Пилотът на Ред Бул записа четвърти пореден полпозишън от началото на сезона и трети пореден на Сузука. Верстапен призна, че се радва да е на полпозишън заради малките разлики в края на сесията.

Верстапен показва отлична скорост от началото на рейс уикенда в Япония. Трикратният световен шампион беше най-бърз в първата и третата свободна тренировка. Така той беше фаворит и за квалификацията, която се проведе тази сутрин

Състезателят на Ред Бул оглави класирането в първите два сегмента от квалификацията на Сузука и се чувстваше много добре на трасето. В Q3 той записа много силна обиколка в първото си излизане. После той подобри резултата си още веднъж и добави още един полпозишън към сметката си.

„В края битката беше доста близка“, сподели Верстапен веднага след края на квалификацията. „Като цяло тази писта е много чувствителна към гумите. Асфалтът тук е наистина агресивен. Невинаги се получават нещата когато искаш да отидеш на лимита . Въпреки това най-важното е да съм на полпозишън. Разбира се, искам всяка обиколка да е перфектна, но на писта като тази невинаги е така.“

„Като цяло това беше много добър ден. Имам добра стартова позиция за утрешния ден, който е най-важен“, добави пилотът на Ред Бул.

Ред Бул окупира първата стартова редица за утрешната Гран при на Япония. Верстапен призна, че се радва и за своя съотборник Серхио Перес.

„Страхотно е да сме P1 и P2 като отбор. Надявам се, че ще успеем да запазим това и утре“, допълни Макс Верстапен.

Същевременно Перес даде второ време в квалификацията на Сузука. Опитният мексиканец остана на по-малко от десета спрямо времето на Верстапен и призна, че е имал възможност да грабне полпозишъна.

„Днес бях близо до Макс. Усещането беше за наистина добра обиколка“, обясни Перес. „Беше сложно, особено в края на обиколката в Q3. Беше доста лесно да загубиш няколко десети в последния сектор. В шикана дадох всичко от себе си. За съжаление това просто не беше достатъчно.“

Според Перес именно последния сектор е бил единствената област, в която според него е загубил време в сравнение с Верстапен.

„През целия уикенд и през цялата квалификация бяхме наистина близо. Когато имаш малки разлики, всичко може да е от значение.“

„Нямах страхотно излизане от последния завой при започване на обиколка, така че можеше да е различно. Все пак мисля, че сме в добра позиция за утре. Темпото ни в дългата дистанция не беше толкова силно тази сутрин. Работихме доста върху него и се надявам, че ще успеем да бъдем силни [в състезанието]“, каза още Серхио Перес.