Начало Избрани Зак Браун: ФИА е свършила много добра работа по отношение на горната...

Зак Браун: ФИА е свършила много добра работа по отношение на горната граница на разходите

609
0
Зак Браун, Макларън
Зак Браун, снимка Венелин Николов

Зак Браун защити действията на ФИА, свързани с на тавана на разходите. Изпълнителният директор на Макларън вярва, че федерацията се е справила с този толкова сложен въпрос по наистина впечатляващ начин. Той вярва, че екипите ще могат да се защитят много трудно ако бъдат обвинени в нарушаване на разпоредбите.

В понеделник ФИА най-накрая оповести резултатите от проверката на финансовите документи на отборите за миналия сезон. Тимът на Ред Бул бе обявен за нарушител, тъй като е допуснал „незначителен преразход.“. В Астън Мартин пък са допуснали процедурно нарушение, което е под горната граница. По-рано тази година Уилямс допусна процедурно нарушение при подаване на документацията за финансовия отчет за 2021 г. Британският отбор бе глобен с 25 000 щатски долара.

От Ред Бул излязоха с изявление, в което заявяват, че са „изненадани и разочаровани“ от това, че федерацията ги обвинява в нарушаване на бюджетния лимит за сезон 2021. Шефът на екипа от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер категорично настоя, че няма нарушение на тавана на харчовете.

Въпреки последните спорове относно бюджетния таван, Браун подкрепя работата на ФИА. Отборът на Макларън не е надвишил лимита на разходите и дори подкрепяше идеята на ръководния орган.

„Мисля, че сега всичко зависи от това как ФИА ще се справи с този въпрос. Всички казват: „Е, те не са имали прозрачност“. Не трябва да забравяме, че тази тема все още не е приключила. Не можем да ги съдим по тяхната прозрачност. Добре беше, че казаха: „Няма да го публикуваме в сряда, ав понеделник.“ Така те бяха напълно ясни.“

„Прозрачността не означава непременно „утре ще ви дадем всички отговори.“ По-скоро се тълкува като „ще ви дадем повече подробности за това, което предстои.“ Смятам, че все още не сме приключили с този случай. Заради това мисля, че е твърде рано да ги оценяваме, докато не видим крайните резултати.“

Според Зак Браун, начинът, по който ФИА е позволила на отборите да поискат разяснения по всички въпроси, свързани с горната граница на разходите, ги задължава да спазват изискванията. Изпълнителният директор на Макларън вярва, че тимовете не трябва да обвиняват, че нарушението е допуснато заради несигурност или прекомерни разходи в отдели, които не са свързани с представянето на болидите.

„В крайна сметка имахме една сушава година. Федерацията ни оказа невероятно съдействие, комуникация и яснота. Ако нещо не е ясно, то екипите са длъжни да попитат.“

„ФИА е свършила много добра работа по отношение на горната граница на разходите. Можете да отидете при тях и да ги попитате всякакви въпроси, например: Хей, това включено ли е? Това не е ли изключено?“ Вярвам, че всички случаи, свързани с нахвърлянето на бюджетите трябва да бъдат решавани прозрачно“, допълни Зак Браун.