Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жан Тод също не одобрява идеята за обърнат грид

Жан Тод също не одобрява идеята за обърнат грид

1521
0
Жан Тод
Жан Тод; снимка: Майкъл Потс

Президентът на ФИА Жан Тод изрази неодобрение относно идеята за обърната стартова решетка. Той обаче допълни в интервю за Ауто Мотор унд Шпорт, че няма да се противопостави на въвеждането й, ако мнозинството гласува в полза на предложението.

Идеята бе обсъдена преди началото на сезон 2020, като тогава основен нейн противник бе тимът на Мерцедес. След Гран при на Италия управляващият спортните въпроси във Формула 1 Рос Браун заяви, че ще бъде възродена. На Монца две коли за сигурност, спиране на надпреварата и наказание на Люис Хамилтън, което го прави в дъното на колоната, доведоха до много различна подредба на колоната и неочакван победител – Пиер Гасли (Алфа Таури). Според Браун това показва ползата от обърнатата стартова решетка.

„Изненадите са същността на спорта. Аз обаче не харесвам обърнатите гридове във Формула 2 и Формула 3. Това за мен не са надпревари.“

„Изкуственото напрежение не работи. Аз ще гласувам против. Но ако мнозинството е за идеята, ще я приема“, обясни Тод

Шефът на Мерцедес в Гран при Тото Волф отново се противопостави на идеята за обърната стартова решетка. Той бе категоричен, че Формула 1 е първо спорт и след това шоу. Себастиан Фетел също не харесва предложението. Според четирикратния световен шампион подобни мерки показват липсата на правила, намаляващи разликите между екипите.

Тод пък каза също така, че преминаването към хибридно задвижване във Формула 1 е било необходимо.

„Светът около нас се променя. Климатичните промени са сред основните приоритети на всички правителства. Настоящите двигатели могат да ви допадат или не, но нямаше да оцелеем, ако не бяхме въвели хибридното задвижване. Ако пък успеем да въведем е-горива от 2023 г., ще сме гъвкави по отношение архитектурата на агрегатите“, обясни французинът.