Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Монтедземоло ще се кандидатира за президент на ФИА?

Ди Монтедземоло ще се кандидатира за президент на ФИА?

930
0
Жан Тод, Лука ди Монтедземоло
снимка Ферари

Лука ди Монтедземоло може да замени Жан Тод на поста президент на ФИА, твърди италианското издание Аутоспринт. Французинът, който на 25 февруари навърши 74 години, заяви по-рано през април, че няма да се кандидатира за нов мандат, когато настоящият изтече през 2021 г. Той не би и могъл да го стори, тъй като уставът на международната автомобилна федерация позволява един и същи човек да заема поста до три поредни мандата. В момента върви третият на Тод.

След кариера на навигатор в ралитата от втората половина на 60-те до началото на 80-те години на ХХ век Жан Тод става спортен директор на Пежо през 1982 г.

Заема този пост до средата на 1993 г., когато е привлечен точно от Ди Монтедземоло във Ферари. Под негово ръководство Скудерията постига най-големите успехи в историята си, сред които пет поредни титли при пилотите с Михаел Шумахер и 8 корони при конструкторите. Остава в Скудерията до 2009 г., когато през октомври е избран за президент на ФИА на мястото на Макс Мозли.

Лука Кордеро ди Монтедземоло е не по-малко позната фигура в света на автомобилния спорт

Адвокат по образование и с магистърска степен по търговско право от университета Колумбия, той започва кариерата си във ФИАТ през 1973 г. През следващата година става част от компанията Ферари и започва да ръководи отбора във Формула 1. От 1976-та е начело на всички спортни дейности на ФИАТ. През 1991 г. става президент на Ферари и изпълнява тази длъжност до отстраняването си през септември 2014 г. от главния изпълнителен директор на ФИАТ Крайслер Серджо Маркионе.

За маркиза не веднъж се е говорело, че има политически аспирации. Въпреки някои бегли опити посредством бизнес организации кариерата му така и не се развива в тази посока. Преди него Мозли използва автомобилния спорт, за да осъществи амбиции, оказали се неизпълними в родината му. Британецът е син на Сър Осуалд Мозли – лидер на британския фашистки съюз в периода преди Втората световна война. Това е непреодолима пречка за навлизане в политиката на Острова. Той се пренасочва към моторспорта, където в тандем с Бърни Екълстоун преобразява Формула 1 и в крайна сметка оглавява ФИА.