Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 шефовете бесни на Хамилтън за призива публиката на Спа да получи...

F1 шефовете бесни на Хамилтън за призива публиката на Спа да получи обезщетение

7747
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Шефовете на Формула 1 от Либърти Медия и ФИА са бесни на Люис Хамилтън за коментара, който направи веднага след Гран при на Белгия. Седемкратният световен шампион заяви, че най-важното в ситуацията е да се възстановят средствата за билети на феновете, които изкараха цялата неделя под проливен дъжд. Според информация на британския таблоид Дейли Мейли шефовете на спорта и от Либърти, и от ФИА били „апоплектични“ заради обвинението, че спортът поставя парите на първо място.

Първоначалната реакция от страна на Формула 1 бе от страна на главния изпълнителен директор Стефано Доменикали. Той заяви, че не подкрепя призива за обезщетение.

„Две обиколки или без обиколки – разходите са направени“, заяви Доменикали.

Впоследствие позицията бе смекчена. Президентът на пистата Спа-Франкоршамп Мелхиор Вателе обаче заяви, че няма да дава надежда на феновете, ако не може да изпълни каквото обещае. Билетите за Гран при на Белгия вървяха от 120 до над 600 евро за неделя.

„Вътрешно се вихри абсолютна ярост от наивността на коментара на Люис“, заяви анонимен източник пред Дейли Мейл

„Говори за това да се върнат милиони на феновете, след като е изкарал милиони от Формула 1, която гарантира работата му, а той й връща толкова малко. Можеше да си каже каквото има на четири очи. Начинът, по който изрази мнението си, е безсмислен.“

Твърди си, че президентът на ФИА Жан Тод бил особено засегнат, вследствие на което направи и изявлението, в което посочва колко съжалява за случилото се.

Хамилтън всъщност не заявява за първи път, че за Формула 1 парите са на първо място. Той каза съвсем същото миналата година, когато отборите пристигнаха в Австралия. Подготовката за първия кръг в първоначално одобрения календар на сезон 2020 вървеше с пълна пара въпреки тревогите около разпространението на COVID-19. Водеше се дискусия дали F1 трябва изобщо да пътува. Всички все пак заминаха и вече в Мелбърн Хамилтън заяви, че е шокиран от решението състезанието на пистата Албърт парк да се състои.

„Cash is king (от англ. – царица-парица)“, бе коментарът му.

Тогавашният CEO на F1 Чейс Кери заяви, че ако това било вярно, състезанието щеше да си се състои. Броени часове преди петъчните свободни тренировки стана ясно, че човек от Макларън е с COVID-19 и след бурни дискусии надпреварата бе отменена. Според Кери тогава събитията са се развили изключително бързо, а решението да се пътува бе взето според конкретните моментни обстоятелства.