Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън ще отиде във Ферари, а Мерцедес, Хонда и Рено ще се...

Хамилтън ще отиде във Ферари, а Мерцедес, Хонда и Рено ще се оттеглят до 2 години, твърди Еди Джордан

4992
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Майкъл Потс

Бившият собственик и шеф на отбор от Формула 1 Еди Джордан не се страхува да прави смели предвиждания и последните му прогнози определено са такива. Според ирландеца Люис Хамилтън ще отиде във Ферари, а Мерцедес, Хонда и Рено ще се оттеглят от спорта през следващите две години. Той посочи пред немския журналист Ралф Бах настоящата криза като основна причина за подобно развитие на ситуацията в Гран при.

„Всичко се върти около Люис Хамилтън, Себастиан Фетел и Макс Верстапен. Не познавам много Фетел (за разлика от Хамилтън), но мнението ми е, че няма избор освен да се откаже или да се присъедини към Макларън. Влакът на Ферари отдавна отпътува за него. Люис ще отиде в Скудерията. Италианците единствени още могат да си позволят заплатата му и знаят, че си струва парите. Верстапен остава в Ред Бул и ще опита да победи Люис, но това ще е много трудно”, заяви Джордан.

Ситуацията с договорите на водещите пилоти във Формула 1 (с изключение на Верстапен и Шарл Льоклер) остава неясна. Хамилтън няма подписан нов контракт. Твърди се, че Фетел е отхвърлил оферта на Ферари за едногодишно споразумение със заплата от 12 милиона евро. Дори се говори, че четирикратният световен шампион определил предложението на Скудерията като „майтап”. Според италиански медии пък от Маранело вече са търсили Даниел Рикиардо, Карлос Сайнц и Антонио Джовинаци.

Еди Джордан смята също така, че опасенията за напускане на спорта от производители ще се сбъднат, макар и не веднага

„Светът се промени изключително много заради коронавируса. Ценностите на хората са различни. Опазването на околната среда се качва много нагоре в списъка. И за шефовете на компании това означава преосмисляне на нещата. Убеден съм, че производители като Мерцедес, Хонда и може би Рено ще теглят чертата и ще приключат с Формула 1 в рамките на следващите две години. На ръководството на Мерцедес не му остава друг ход. Постигнаха и спечелиха всичко. Ще продадат отбора – вероятно на Лорънс Строл, който иска да стане световен шампион със сина си и Астън Мартин, а това ще е трудно постижимо с Рейсинг Пойнт.”

Джордан посочи също така, че падналата цена на петрола също има последствия в спорта.

„Петролните компании няма да могат да си позволят няколко десетки милиона спонспорство годишно. Петронас ще спре парите и това ще отвори огромна дупка в бюджета (на Мерцедес)”, обясни още той.