Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Има ли във ФИА опасения от евентуални съдебни действия заради доклада за...

Има ли във ФИА опасения от евентуални съдебни действия заради доклада за миналогодишния финал?

2104
0
ФИА
снимка: Спас Генев

Днес ФИА трябва да представи пред Световния съвет за автомобилен спорт доклада си за събитията от Гран при на Абу Даби в края на сезон 2021. Сред пилотите само двама – Макс Верстапен и Фернандо Алонсо – изразиха нежелание да се занимават с изводите от анализа на федерацията. Останалите масово бяха на едно и също мнение: важно е да се види до какви заключения е достигнато и след това е време да продължим напред. Бившият състезател и настоящ телевизионен коментатор Мартин Брандъл обаче сподели и че има притеснения сред някои кръгове в спорта от евентуални последици от доклада. Все още не е ясно дали анализът ще бъде достъпен за всички, само за съвета или и за екипите във Формула 1.

„Според мен определени хора в падока изпитват страх. Хора, които имат интереси в тази конкретна ситуация. Не искат възприятието да е, че е била допусната грешка, което би хвърлило въпросителна върху титлата на [Макс] Верстапен. [Подобни чувства] са неизбежни в определени кръгове“, обясни Брандъл

„Подозирам обаче, че има (повече опасения) от съдебни последици“, допълни бившият пилот.

Верстапен заяви, че не вижда нужда от пълен доклад за случилото се в Абу Даби и допълни, че е заслужил титлата си.

„Доказах го с най-многото си победи, полпозишъни и най-много обиколки начело. Хората забравят това. Очевидно гледат само Абу Даби, но един сезон се състои от далеч повече надпревари“, каза още нидерландецът, повтаряйки вече многократните заявления и на шефа на тима си Кристиан Хорнер, който цяла зима подчертаваше, че върху успеха на пилота няма никаква сянка.

По отношение анализа на ФИА единствено Фернандо Алонсо подкрепи Верстапен

„Не мисля, че има нужда да четем каквото и да е“, заяви пилотът на Алпин. „Свърши, приключило е вече. Има много решения на рейс дирекцията, които можем или понякога не можем да разберем. Винаги продължаваме напред и този случай не е различен. Правилно или грешно, в онзи момент в рейс дирекцията са смятали, че е правилно.“

Позицията на Алонсо е интересна, като се има предвид колко пъти той самият изразяваше недоволство от начина на прилагане на правилата през сезон 2021. Испанецът избухна неведнъж по адрес на вече бившия рейс директор на Формула 1 Майкъл Маси. Сега внезапно няма желание да се занимава с въпроса за прилагането на регламента. А Алонсо многократно е демонстрирал, че не просто е запознат, а има великолепни знания за правилника във Формула 1.

Пиер Гасли бе поредният състезател, изразил желание да се запознае с анализа, каквото изразиха и мнозинството останали пилоти.

„Станалото станало, но на нас са ни нужни прозрачност и яснота, за да сме наясно какво да очакваме. За пилотите е важно да знаем как ще се реагира при подобни ситуации в бъдеще. Колкото по-скоро ни дадат информацията, толкова по-добре“, бе категоричен пилотът на Алфа Таури.

Интересен щрих в цялата сага е и демонстрираното отношение от страна на ФИА към Люис Хамилтън

Седемкратният световен шампион се срещна с президента на федерацията Мохамед бин Сулайем в четвъртък. Разговаря с него на малко име. Коментира, че ще бъде глобен заради умишленото си неявяване на галата на ФИА в края на сезон 2021. В официалното изявление от страна на организацията никъде не се споменава дори глоба. Вместо това бе съобщено, че Хамилтън е дарил 50 000 евро за програми на федерацията за повече разнообразие в автомобилния спорт. Последният абзац е за отсъствието от галата. В него се казва: „Президентът на ФИА напомни на Хамилтън за задълженията му по отношение на спортсменството, особено във връзка със статута му в моторспорта“.