Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард: Перес се нуждае от „софтуерен ъпдейт“ и да следи връщащия се...

Култард: Перес се нуждае от „софтуерен ъпдейт“ и да следи връщащия се в Ред Бул Рикиардо

1582
0
Серхио Перес, Даниел Рикиардо
Серхио Перес и Даниел Рикиардо; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес се нуждае от „софтуерен ъпдейт“, докато следи с едно око връщащия се в Ред Бул тази година – макар и като резерва – Даниел Рикиардо, заяви Дейвид Култард. Привличането на австралиеца за трети пилот в тима от Милтън Кийнс бе обсъждано доста след като официално бе потвърдено. Хелмут Марко специално коментира, че това не се случва, за да бъде поставен Перес под напрежение. Въпреки това мнения, че резултатът може да е точно такъв, не липсват.

„Чеко ще види, че има истински заместник. Съдбата му е в неговите собствени ръце. Ако погледнете колко победи има Макс [Верстапен] и колко успеха е постигнал Перес, то ясно се вижда, че не е необходимо да пооправи само нещо тук-там. Нужна е голяма промяна, софтуерен ъпдейт“, посочи Култард

„Ако използваш едни и същи съставки, то и тортата ще се получава една и съща. Необходимо е да промениш нещо, ако желанието ти е да постигнеш различен резултат. Перес има достъп до данните на световния шампион. Вижда къде той е по-бърз и къде самият Серхио е по-бавен. Чеко ще има по-добра скорост на някои места. Просто Макс по-често си прави целите обиколки наистина силни. Но всичко необходимо на Чеко да подобри собственото си представяне е налице. Ако го стори, то има шанс да протегне ръка към шампионата. Ако не успее, то ще е просто още един пилот като мен – успял да спечели няколко победи“, допълни шотландецът по време на шоу представяне на Ред Бул в Дъблин.

По отношение на Рикиардо Култард сподели, че австралиецът ще се опита да възстанови щетите от последните две години като пилот на Макларън

„Даниел просто не приличаше на себе си напоследък. Той има чудесна история с Ред Бул. Напусна, за да опита да постигне нещо голямо другаде. Не се получи и се връща у дома, при семейството. Ако си върне състоянието на съзнанието от времената, когато имаше успехи, то може да получи възможност отново да се състезава. Ако ли не, то Гран при кариерата му вероятно е приключила“, коментира още Култард.

Въпросът относно взаимоотношенията между Верстапен и Перес възникна в края на сезон 2022, когато по време на Гран при на Бразилия Макс отказа да пусне съотборника си, който се бореше за второто място в първенството. Нидерландецът вече бе спечелил титлата. При отправената от тима молба обаче бе категоричен, че година по-рано е заявил, че няма да прави подобни неща. Отказа и да обясни причината за действията си. Каза единствено, че било заради нещо, „случило се в миналото“. Впоследствие от Ред Бул поеха вината за ситуацията и твърдяха, че всичко между пилотите им е изгладено.