Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес F1 започна да прави по 1000 апарата за обдишване на ден

Мерцедес F1 започна да прави по 1000 апарата за обдишване на ден

1210
0

В завода за задвижващи системи на Мерцедес за Формула 1 в Бриксуърт започна производство на дихателни апарати. Те бяха разработени заедно с учените от University College London Hospital (UCLH) и помагат при дишането на пациенти с COVID-19. Благодарение на тези устройства голяма част от заболелите не стигат до респиратори и необходимост от влизане в интензивно отделение.

Устройствата бяха одобрени от NHS и над 40 машини започнаха да ги произвеждат в Бриксуърт. На тях по принцип се произвеждат буталата и турбокомпресорите за двигателите на Люис Хамилтън и Валтери Ботас, както и тези за клиентските екипи на Уилямс и Рейсинг Пойнт.

Устройството е различно от респираторите – то е между кислородна маска и апарат, но може да окаже неоценима помощ в борбата срещу коронавирус. Нарича се Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) и помага на пациентите да дишат по-лесно, когато не им достига кислород. Според първоначални данни от Ломбардия – най-засегнатата от коронавируса област в Италия – третирането с такива апарати помага на много от болните и те не стигат до механичните респиратори. Дихателните апарати бяха разработени от инженерите на тима и университета за по-малко от 100 часа.

Правителството поръча на Мерцедес 10 000 от машините за NHS

Чертежите пък се предоставят свободно на разположение на производители по целия свят.

„След обявяването на проекта получихме невероятен брой запитвания за CPAP от цял свят“, обясни Анди Коуел, управляващ директор на предприятието на Мерцедес AMG за задвижващи системи HPP. „Осигуряването на свободни спецификации за проектиране и производство ще позволи на компаниите по целия свят да произвеждат тези устройства с голяма скорост и мащаб и ще е в подкрепа на глобалния отговор на COVID-19.“

Професор Майкъл Артър, президент по образованието в University College London, заяви от своя страна: „Всичко това показва какви изключителни неща могат да бъдат постигнати, когато университетите, болниците и индустрията работят заедно за националното благо.”

Проектът CPAP е част от по-голямата програма Project Pitlane. В нея са включени още от отборите от Формула 1 и разработват технологии за облекчаване на пандемията. Уилямс се труди по нов респиратор и друга техника заедно с Макларън, Ролс-Ройс, Еърбъс и Бритиш Аероспейс.