Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис: Това беше един от най-големите обрати за Макларън през последните 10...

Норис: Това беше един от най-големите обрати за Макларън през последните 10 години

1324
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис коментира анализира представянето на Макларън през сезон 2023 в F1. Британецът вярва, че случилото се през изминалата кампания е „най-големият обрат за тима през последните 10 години“.  Норис също така се надява Макларън да продължи да прогресира през следващата година.

Макларън започна годината със сериозно изоставане. Тимът от Уокинг не постигна целите си за развитие и разполагаше с много бавен автомобил

С напредване на сезона Макларън направи сериозни промени в MCL60. Първият ъпгрейд бе представен в Баку. После тимът имаше големи подобрения в Австрия, които подобриха представянето на MCL60. Това помогна на Ландо Норис да запише подиуми на Силвърстоун и Хунгароринг.

Макларън на практика бе най-силният съперник на Ред Бул през втората половина на изминалата кампания. Британският отбор имаше поне един представител на подиума в 5 от последните 8 старта за тази година. В два от случаите (Япония и Катар) тимът имаше двама пилоти на почетната стълбичка. Освен това, Оскар Пиастри спечели спринтовата надпревара в Катар.

Макларън финишира на четвърто място при конструкторите. Тимът от Уокинг успя да се пребори с Астън Мартин и Алпин. По-високото място при конструкторите е една добра новина за Макларън, тъй като екипът ще получи повече пари от наградния фонд на F1.

Норис похвали усилията на Макларън през тазгодишния сезон. Младият британец подчерта, че настоящите правила правят по-трудно от всякога наваксването спрямо върха.

„Емоционално се гордея с целия отбор, че направиха такъв голям обрат. Това беше един от най-големите обрати за Макларън през последните 10 години. Знаем, че сме в период, в който е по-трудно от всякога да се подобри автомобилът заради ограниченото време в аеродинамичния тунел, разходите и всички тези неща“, сподели Норис.

„Началото беше трудно, защото си мислех, че проблемите ще продължат през цялата година. Не знаехме колко ще се подобрим, особено в самото начало на сезона“, продължи пилотът на Макларън. „Казахме си: „Ще бъдем малко търпеливи. Знаем, че ни очакват прилични неща“. Но през последните няколко години, когато са идвали прилични неща, които обаче не са ни позволявали да постигнем толкова голямо подобрение.“

„Тази година беше точно обратното. Оказа се, че постигнахме много по-голям напредък, отколкото очаквахме. Първоначално беше трудно. Никога не искаш да започнеш сезона с мисълта: „Уау, остават 24 състезания, а аз не мога да изляза дори от Q1“, каза още пилотът на Макларън.

Норис завърши сезон 2023 по доста силен начин. 24-годишният състезател се надява да запише още по-големи успехи през следващата година

„За да успеем да го направим, трябваше да се изправим срещу Мерцедес, който доминираше във Формула 1 преди няколко години. Трябва и да се изправи и срещу Ферари, които винаги са били един от най-добрите отбори спорта. Разбира се, трябва и да настигнем Ред Бул, които са имали най-доминиращата комбинация от автомобил и отбор почти винаги откакто са част от F1.“

„За нас е чест да бъдем близо до тях и да опитаме да ги победим в някои състезание. Това е страхотно постижение за всички в отбора. Гордея се и съм много щастлив, защото мисля, че не очаквахме да положението да е толкова добре. Знаем, че определено можем да извлечем повече, след като си починем малко през зимата. Като цяло сме доволни от всичко, което постигнахме тази година“, завърши Ландо Норис.